Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη δημόσια σύγκρουσή τους στον Λευκό Οίκο.
Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τους δύο άντρες να ανταλλάσσουν χειραψία και χαμόγελα την Κυριακή στο Βατικανό, κατά την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Ρώμη έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας, αυτή τη φορά με αφορμή την πρώτη παπική λειτουργία του Λέοντα ΙΔ΄, του πρώτου Πάπα αμερικανικής καταγωγής.
Αντιπροσωπείες από περισσότερες από 100 χώρες βρέθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα κατά την άφιξή του, ενώ ο νέος Ποντίφικας πραγματοποίησε την καθιερωμένη περιοδεία με το παπικό όχημα στην πλατεία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάθισε δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Βανς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει πιέσει για μια συνάντηση ανάμεσα στην ΕΕ και την αμερικανική κυβέρνηση εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο, και η κοινή παρουσία τους την Κυριακή ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για διαβουλεύσεις.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο πρώτος Ποντίφικας που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει θέσει ως κεντρικό μήνυμα της θητείας του την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και τη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συνεχίσει ή ακόμη και να ενισχύσει τον γεωπολιτικό ρόλο του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου.
Όταν του ζητούσε να πει «ευχαριστώ»
Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί οι Τραμπ, Ζελένσκι και Βανς ήταν στις 28 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο, σε μια τηλεοπτική συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις χειρότερες διπλωματικές στιγμές των τελευταίων ετών. Τότε, ο Βανς είχε απευθύνει στον Ουκρανό πρόεδρο την αιχμηρή ερώτηση: «Έχετε πει ποτέ ένα “ευχαριστώ” για τα δισεκατομμύρια σε βοήθεια που σας προσφέραμε;»
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζελένσκι είχαν ξανασυναντηθεί στο Βατικανό τον περασμένο μήνα, στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Η συνομιλία τους ήταν σύντομη, αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Ο Ουκρανός πρόεδρος την χαρακτήρισε «ουσιαστική».
Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα δεν κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα σκοπεύει να πραγματοποιήσει ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταματήσει «η αιματοχυσία» στην Ουκρανία.