Skip to main content

Ουκρανία: Χαοτική εβδομάδα, μηδενική πρόοδος

Φωτ. Χ/ @ZelenskyyUa

Έπειτα από μία εβδομάδα έντονων διπλωματικών ζυμώσεων, η Ουκρανία μάλλον παραμένει εκεί που ξεκίνησε

Αναμφίβολα, η τελευταία εβδομάδα ήταν πλούσια σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές ζυμώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εδώ και τρία χρόνια, θα έπρεπε πιθανώς να άνοιγαν τον δρόμο προς μια νέα εποχή διπλωματίας για την επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το πλαίσιο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η ελάχιστη χρονική τους διάρκεια και τα περιορισμένα αποτελέσματα, μαρτυρούν πως η ειρήνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η πρόοδος που επετεύχθη ήταν ελάχιστη – αν όχι μηδαμινή.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε, όπως και οι περαιτέρω συνομιλίες για τη συνάντηση των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, ακούγονται ως πρόοδος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, οι ανταλλαγές κρατουμένων συμβαίνουν τακτικά, η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί άμεση και άνευ όρων εκεχειρία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, και είχε ήδη ζητήσει άμεσες συνομιλίες, μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία απέρριψε αυτές τις δύο προτάσεις, αλλά την Παρασκευή δήλωσε ότι θα τις εξετάσει ξανά.

Όπως σχολιάζει το CNN, η διπλωματία διένυσε μεγάλη απόσταση αυτή την εβδομάδα για να επιστρέψει ουσιαστικά στο μηδέν – εκεί που ξεκίνησε το Σάββατο. Τότε, στο Κίεβο, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας απαίτησαν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα, τονίζοντας πως την πρότασή τους στηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Έδωσαν, δε, τελεσίγραφο στη Μόσχα, προειδοποιώντας τη με αυστηρές κυρώσεις, σε περίπτωση άρνησής της

Έξι ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, οι πέντε ηγέτες δημοσίευσαν ξανά μια κοινή φωτογραφία τους, αυτή τη φορά στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» η Ρωσία να συνεχίζει να αγνοεί την εκεχειρία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι ο Πούτιν «πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την αποφυγή της ειρήνης».

Τι μεσολάβησε

Τις ημέρες που μεσολάβησαν, ο Πούτιν αγνόησε τις απαιτήσεις για εκεχειρία και πρότεινε άμεσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι είπε ότι θα συναντούσε τον Πούτιν στην Τουρκία και ο Τραμπ προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει. Τελικά, αφού κράτησε κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Πούτιν έστειλε στην Κωνσταντινούπολη χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, υποβαθμίζοντας τις συνομιλίες. Από την πλευρά του, ο Τραμπ ανέφερε ότι δεν περίμενε να παραστεί ο Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί» στην Ουκρανία πριν ο ίδιος συναντήσει τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Έπειτα από έναν κύκλο μιας εβδομάδας, έχουν αναδυθεί δύο σταθερές, σύμφωνα με το CNN:

  • Ο Πούτιν μάλλον αγνοεί τις ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πιέσεις, προτείνοντας μια μινιμαλιστική ειρηνευτική συμφωνία, με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και αρνούμενος να υποχωρήσει.
  • Ο Τραμπ φαίνεται να προσφέρει κατ’ ιδίαν υποστήριξη στην Ουκρανία και τους συμμάχους της, αλλά δημόσια εμφανίζεται έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν, όποτε νιώσει έτοιμος ο Ρώσος πρόεδρος.

Το CNN παρατηρεί ότι αυτή η εβδομάδα ίσως βοήθησε να διαφανούν οι προθέσεις της Μόσχας, αλλά και η απροθυμία του Τραμπ να προκαλέσει πόνο στον Πούτιν.