Επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχαν οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, όπως έκανε γνωστό ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.
Ζελένσκι: Αυστηρές κυρώσεις αν η Ρωσία πει «όχι» σε κατάπαυση πυρός
Σε ανάρτησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση».
«Η θέση μας είναι ότι εάν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε, δε, πως η πίεση στη Μόσχα πρέπει να διατηρηθεί «μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο».
Καταλήγοντας, ευχαρίστησε «όλους στον κόσμο που βοηθούν».
Spoke with @POTUS together with President Macron, Federal Chancellor Merz, Prime Ministers Starmer and Tusk. We discussed the meeting in Istanbul.
Ukraine is ready to take the fastest possible steps to bring real peace, and it is important that the world holds a strong stance.… pic.twitter.com/CG3pAnN5Ip
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 16, 2025
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις: «Ρωσικά τελεσίγραφα» και ανεδαφικούς όρους καταγγέλλουν οι Ουκρανοί
Οι ρωσουκρανικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Με βάση τους ισχυρισμούς Ουκρανού αξιωματούχου που μίλησε στο Reuters, οι απαιτήσεις της Ρωσίας «δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και ξεπερνούν οτιδήποτε άλλο έχει στο παρελθόν συζητηθεί».
Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις «περιέχουν τελεσίγραφα προς την Ουκρανία να αποσυρθεί από (δικά της) εδάφη ώστε να υπάρξει εκεχειρία καθώς και άλλους «ανεδαφικούς και μη εποικοδομητικούς όρους».
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο καθώς και για περαιτέρω ειρηνευτικές διαδικασίες «άνευ όρων».
Ικανοποίηση εκφράζει η Μόσχα
Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα και «έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο».
Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία τις επόμενες ημέρες, σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές από την έναρξη της σύγκρουσης.
2ωρες συζητήσεις
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, όπως δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ιμπραήμ Καλίν.
Το αμερικανικό σχέδιο πηγή των διαφωνιών;
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, το μόνο «ειρηνευτικό σχέδιο» που έχει δει συγκροτημένα το φως της δημοσιότητας είναι το αμερικανικό, τα βασικά σημεία του οποίου προέβλεπαν:
Για τη Ρωσία:
- Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
- Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
- Δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Για την Ουκρανία:
- Εγγυήσεις ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
- Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
- Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.