Skip to main content

Ρωσία – Ουκρανία: Συμφωνία για ανταλλαγή 2.000 αιχμαλώτων πολέμου – Τι λέει κάθε πλευρά για τις συνομιλίες

EPA/TURKISH FOREIGN MINISTER OFFICE HANDOUT

Οι πρώτες ρωσοουκρανικές συνομιλίες εδώ και τρία χρόνια διήρκεσαν μόλις 1 ωρα και 40 λεπτά, χωρίς ίχνη σημαντικής προόδου.

Mετά από τουλάχιστον τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίου, δημόσιων αντεγκλήσεων και εμπλοκής πολλών παραγόντων σε διεθνές επίπεδο, οι πρώτες ρωσουκρανικές συνομιλίες εδώ και τρία χρόνια διήρκεσαν μόλις 1 ωρα και 40 λεπτά, χωρίς ενδείξεις σημαντικής προόδου.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Ντολμά Μπαχτσέ, παρόντος του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, δεν αποκαλύφθηκε. Ομως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, με ουκρανική πηγή να περιγράφει τις απαιτήσεις της Ρωσίας ως «εκτός πραγματικότητας» που ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως».

Η ίδια πηγή ανέφερε ως «απορριπτέες εκ προοιμίου και μη εποικοδομητικές τις ρωσικές προτάσεις».

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, σημειώνοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.

«Είναι πιθανό να συμβεί κάτι σήμερα», είπε, «αλλά προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα». «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να εργαστούν για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε, αποδοκιμάζοντας την ρωσική αντιπροσωπεία, ως «αδύναμη» και ανίκανη, σύμφωνα με τον ίδιο, να «λάβει μια ουσιαστική απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου».

Ικανοποίηση εκφράζει η Μόσχα

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα και «έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο». Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία τις επόμενες ημέρες, σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, επρόκειτο να διαπραγματευτεί μια άμεση συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ουκρανική διπλωματική πηγή.

Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» στην Ουκρανία, «κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί σε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο, ήδη χαμηλές, μειώθηκαν περαιτέρω χθες, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία έως ότου συναντηθούν ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η ύψιστη προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός… για να σταματήσουν οι σκοτωμοί πρέπει να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία». Είπε ότι εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα πρέπει να της επιβληθούν νέες ισχυρές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού της τομέως.

Φιντάν: Συμφωνία για νέα συνάντηση

Πάντως, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.

«Απαράδεκτη στάση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.

Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν, του Στάρμερ, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.