Οι πολίτες σε Ρουμανία και Πολωνία (αλλά και την Πορτογαλία) καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν για πρόεδρο, σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις κρίσιμες για το ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) μέλλον των χωρών αυτών.
Στη Ρουμανία, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, σε μια πολυτάραχη κούρσα, καθώς το φθινόπωρο το δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα που έδινε ευρύ προβάδισμα στον άγνωστο ως τότε Καλίν Γκεοργκέσκου, θεωρώντας ότι υπήρξε ξένη παρέμβαση και ότι οι εκλογές δεν ήταν αδιάβλητες.
Ωστόσο, ω του θαύματος, πάλι ένας ακροδεξιός, υπερσυντηρητικός, λαϊκιστής και φιλορώσος πολιτικός, ο Γκεόργκε Σίμιον, έλαβε στον α’ γύρο 41% και πηγαίνει στην 2η Κυριακή με σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Νικούσορ Νταν, δημάρχου του Βουκουρεστίου, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τις επικείμενες εκλογές ως μια μάχη μεταξύ των φιλοδυτικών και των αντιδυτικών δυνάμεων στη Ρουμανία.
Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Βουκουρέστι. Οι ΗΠΑ είχαν επιτεθεί σφοδρά στην ΕΕ, όταν μπήκε και μπλόκο σε μια δεύτερη υποψηφιότητα Γκεοργκέσκου, με την αιτολογία ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια, κατηγορώντας τις δικαστικές αρχές (και τις Βρυξέλλες) για «καταπάτηση της δημοκρατίας».
Σημειώστε, ότι ο κ. Σίμιον έχει δεσμευτεί να διορίσει πρωθυπουργό τον Κάλιν Γκεοργκέσκου εφόσον εκλεγεί. Δηλώνει παράλληλα θαυμαστής της πολιτικής της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ επιμένει ότι θα είναι ένας ηγέτης υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θαυμάζει το κίνημα MAGA του Ντόναλντ Τραμπ και θέλει να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα δεσμευμένα στη Ρουμανία. Επίσης θέλει να διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Στον α’ γύρο η Μαρίν Λε Πεν είχε σχολιάσει σκωπτικά: «η κατάσταση γυρνά μπούμερανγκ για τη φον ντερ Λάιεν»… Ίσως και να μην είχε άδικο.
Πολωνία: O Τουσκ θέλει προεδρική αλλαγή
Στην Πολωνία η διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία για τον φιλοευρωπαίο πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργού της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος στην Πολωνία έχει κομβικό ρόλο, όχι «διακοσμητικό». Και ο απερχόμενος Αντρέι Ντούντα, έχει δυσκολέψει πολύ τον κ. Τουσκ στις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει, όσον αφορά την κοινωνία (βλ. αμβλώσεις), αλλά και στην άμυνα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, στην Πολωνία ο πρόεδρος έχει επιρροή στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, καθώς και ισχυρές εξουσίες άσκησης βέτο στη νομοθεσία που ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο. Ο Τουσκ θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά κυρίως στο θέμα των αμβλώσεων, σε μια χώρα ωστόσο -και έχει σημασία- αυστηρά καθολική.
Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο 53χρονος Ράφαου Τσασκόφσκι, κεντρώος δήμαρχος Βαρσοβίας και μέλος του κόμματος Τουσκ.
Βασικός του αντίπαλος ο 42χρονος συντηρητικός Κάρολ Ναβρότσκι, τυπικά ανεξάρτητος, αλλά ουσιαστικά υποψήφιος του PiS (σ.σ. Νόμος και Δικαιοσύνη). Ιδανικά ο Ναβρότσκι, όπως επισημαίνει ο Guardian, θα ήθελε μια αναμόρφωση του κόμματος, χωρίς φυσικά να αλλάξει κάτι στις βασικές θέσεις, μετανάστευση και πράσινη πολιτική.
Την τρίτη θέση θα καταλάβει πιθανόν ο Σλάβομιρ Μέντζεν, που εκπροσωπεί την ακροδεξιά.
Ανερχόμενο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της χώρας, ο Ναβρότσκι ευελπιστεί σε ένα «rebranding» του PiS, του κόμματος των αδελφών Κατσίνσκι, διατηρώντας βέβαια τις βασικές αρχές σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι πράσινες πολιτικές.
Σε περίπτωση που χρειαστεί 2ος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά διευρύνει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις