Skip to main content

«Το συντομότερο δυνατό» η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν: Τι μπορούμε να περιμένουμε

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη. Όλα εξαρτώνται από Τραμπ και Πόυτιν.

Πότε λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε μία συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν; «Το συντομότερο δυνατό, μόλις μπορέσουμε να το οργανώσουμε» είναι η απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αποκλείοντας έτσι ένα άμεσο τετ α τετ με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιστρέψει απευθείας στην Ουάσιγκτον μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει μια στάση στην Τουρκία, εφόσον ο Πούτιν εμφανιζόταν για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ίδιος δήλωσε ανυπόμονος να δει το νεογέννητο εγγόνι του. Η κόρη του, Τίφανι Τραμπ, έφερε πρόσφατα στον κόσμο ένα αγοράκι.

Καμία κριτική, μάλλον επιβράβευση

Παρότι ο Τραμπ έπαιξε με την ιδέα μιας κοινής συνάντησης με τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, οι συνομιλίες έχουν πλέον περάσει στα χέρια αξιωματούχων χαμηλότερου επιπέδου. Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε όμως να δικαιολογεί τον Ρώσο ομόλογό του. «Όλοι έλεγαν ότι ο Πούτιν θα πάει, ότι ο Ζελένσκι θα πάει, και εγώ είπα: αν δεν πάω, σας εγγυώμαι ότι ο Πούτιν δεν θα πάει», είπε ο Τραμπ. «Και δεν πήγε. Το καταλαβαίνω αυτό. Θα το λύσουμε – θα το τελειώσουμε», είχε εξηγήσει χθες.

Το μοτίβο είναι γνώριμο. «Όταν ο Τραμπ απαιτεί κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, η Ουκρανία συμμορφώνεται. Η Ρωσία όχι. Όταν ζητά από την Ουκρανία να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία, ο Ζελένσκι σπεύδει. Ο Πούτιν όχι», αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιπλήξει τον Ζελένσκι, δεν επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο. Αντιθέτως, φαίνεται να αναγνωρίζει ότι έχει στα χέρια του τα χαρτιά και τον επιβραβεύει.

Μικρό καλάθι για τις σημερινές συνομιλίες

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο ήταν επίσης ξεκάθαρος. Δήλωσε ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τουρκία — και ότι η πρόοδος εξαρτάται από μια προσωπική συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, αν δεν υπάρξει άμεση εμπλοκή του προέδρου Τραμπ με τον Πούτιν», δήλωσε μετά από συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία.

Λίγο μετά τις 12:30 ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς συνομιλίες Ουκρανών, Τούρκων και Αμερικανών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα ακολουθήσει το κρίσιμο ραντεβού για τις απευθείας διαπραγματεύσεις των αποστολών Ρωσίας και Ουκρανίας στο Ντολμά Μπαχτσέ.

Ο Χακάν Φιντάν ήταν βεβαίως παρών στις τριμερείς συνομιλίες, στις οποίες από ουκρανικής πλευράς έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα και ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ. Από την αμερικανική πλευρά, παρών ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, καθισμένος δίπλα στον Κιθ Κέλογκ, προσωπικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία.

Για τις απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία, η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει ορίσει επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Μαζί του θα είναι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, το γενικό επιτελείο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ρωσική πλευρά εκπροσωπείται από τον Μεντίνσκι – στενό συνεργάτη του Πούτιν και επικεφαλής των αποτυχημένων συνομιλιών του 2022 – καθώς και από τους υφυπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU).

EPA

Σε ρυθμούς Κρεμλίνου

Ο ρυθμός των εξελίξεων είναι αυτός που υπαγορεύει η Μόσχα: αργός, ελεγχόμενος, με το Κρεμλίνο να κρατά το ημερολόγιο των εξελίξεων. Από τη στιγμή που η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία απαίτησαν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, η οποία θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, φάνηκε ξεκάθαρα ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων: όχι η Δύση, ούτε η Ουάσιγκτον, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη φωτογραφία του πλάι στον Ουκρανό εχθρό του θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, από ό,τι η οργή της Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ απαντά με τη φράση: «Δεν θα γίνει τίποτα μέχρι να συναντηθούμε οι δυο μας», επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να συνεχίσει ελεύθερα τη στρατηγική του, χωρίς φόβο για άμεσες κυρώσεις.

Ο Ζελένσκι προσπαθεί να ισορροπήσει: να βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις χωρίς να δείχνει ότι περιμένει τις κινήσεις του Πούτιν. Ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Αλβανία τού προσφέρει ένα πρόσκαιρο άλλοθι, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Η αλήθεια είναι πως η Μόσχα δεν φοβάται πλέον ούτε κυρώσεις ούτε διπλωματική πίεση. Ο Πούτιν απολαμβάνει να βλέπει τη διαδικασία να σέρνεται – αρκετά ώστε να μη θεωρείται νεκρή, αλλά και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Γιατί να βιαστεί; Τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύονται στα ανατολικά και ο στρατηγικός στόχος παραμένει ανέπαφος», σχολιάζει το CNN.

Πότε θα έχουμε πραγματικές εξελίξεις; Αυτό εξαρτάται πρωτίστως από το Κρεμλίνο. Εκτός και εάν ο Τραμπ σηκώσει το τηλέφωνο και κλείσει γρήγορα τη συνάντηση με τον Πούτιν.