Έξω από το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην Κωνσταντινούπολη, όπου γίνονται οι Ρωσο-Ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ένας βουδιστής μοναχός χτυπάει το τύμπανό του με ένα ξύλινο ραβδί: θέλει μια δίκαιη ειρήνη. Μόνο που το τύμπανο ενός μόνο βουδιστή μοναχού δεν θα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ευρώπη.
Ουδέν νεώτερο από το μέτωπο. Ή καλύτερα, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν- «Βουνό» περιμέναμε, «ποντίκι» γεννήθηκε.
Οι συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν αποτύχει. Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν «τορπίλισαν» τις διαπραγματεύσεις, δια της απουσίας τους.
Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές προγραμμάτισαν για σήμερα κάποιες διαπραγματεύσεις. Περισσότερο για την τιμή των όπλων και υπό την πίεση του οικοδεσπότη Ερντογάν, που δεν θέλει φυσικά, να χρεωθεί την αποτυχία.
Πούτιν και Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές ότι οι πιθανότητες επιτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι ελάχιστες. Ο Αμερικανός πρόεδρος το είπε άλλωστε καθαρά: «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν».
Ο Τραμπ πήρε ό,τι ήθελε
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βιάζεται άλλωστε. Έχει πετύχει αυτό που ήθελε-να βάλει χέρι στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, ως αποζημίωση για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στα τρία χρόνια του πολέμου.
Προς το παρόν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πετύχει την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου με τη Ρωσία, για εμπορικές συμφωνίες και κοινές εξορύξεις. Αλλά δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο όραμα.
Όπως έχουν τα πράγματα, το αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης θα είναι αυτό που θα τερματίσει τον πόλεμο, όχι οι διαπραγματεύσεις.
Το παράδοξο είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αυτός που πρότεινε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης-μια πρωτοβουλία που χειροκροτήθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του. Αλλά ο Πούτιν κατέληξε να υποβαθμίσει την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ηταν λογικό βέβαια ο Πούτιν να μην πάει στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν πρώτα συναντήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι το είχε παρακάνει: φορτώνοντας με προσδοκίες τη συνάντηση, προκειμένου να πιέσει τον Πούτιν, για επικοινωνιακούς λόγους.
Μισητός «κλόουν»
Μόνο που ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται ποτέ να ανταλλάξει χειραψία με τον «μισητό εχθρό» του, που η Μόσχα επιμένει να φωτογραφίζει ως «κλόουν».
Μπορεί βέβαια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να απειλούν τον Πούτιν με νέες κυρώσεις, αν αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός. «Εάν η Ρωσία δεν θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Μόνο που ο Πούτιν αγνοεί και μάλιστα επιδεικτικά, την Ευρώπη. Βλέπει άλλωστε ότι παρά τα 17 πακέτα κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ από την αρχή του πολέμου, οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία ήταν μάλλον περιορισμένες.
Ο Πούτιν δεν θεωρεί κανέναν Ευρωπαίο ηγέτη, ισότιμο σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης. Τραμπ: ναι, Σι Τζινπίνγκ: φυσικά, αλλά κατά τη δική του άποψη, κανείς από την Ευρώπη δεν μπορεί να του κάνει τίποτα. Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ έχει πολύ πιο ισχυρά μέσα στη διάθεσή του.
Το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία, είναι αυτό μιας σύγκρουσης που πιθανότατα θα επιλυθεί στο πεδίο της μάχης. Με κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας, η οποία έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο σημείο στρατιωτικά και πολιτικά που δεν είναι καν σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός της. Όχι μόνο από τις απειλές της Ρωσίας, αλλά και τις μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις των Ούγγρων, των Πολωνών και των Ρουμάνων!
Οι Ουκρανοί στρατιώτες λιγοστεύουν και οι νέοι αρνούνται να πάνε να πολεμήσουν. Οι αρχές επιστρατεύουν αναγκαστικά όποιον βρίσκουν στον δρόμο και τον στέλνουν στην πρώτη γραμμή, με μίας εβδομάδα μόλις, στρατιωτική εκπαίδευση.
Προσδόκιμο τεσσάρων ωρών!
Δεν είναι τυχαίο ότι το προσδόκιμο ζωής ενός Ουκρανού στρατιώτη στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι μόλις …τέσσερις ώρες.
Το Bloomberg αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Θα ήταν αυτή μια καλή πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρήνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανοίξει επίσημα έναν δίαυλο σχέσεων με τη Ρωσία και, εφόσον το ΝΑΤΟ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια λογική πρόταση. Από την άλλη πλευρά, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, συμφώνησε αμέσως με τη σκέψη του Τραμπ και σε αυτό το σημείο. Και αν συμβεί αυτό, οι Ευρωπαίοι, έστω και απρόθυμα , θα κάνουν το ίδιο.
Διαβάστε ακόμη
Κωνσταντινούπολη ώρα μηδέν: Οι Ρώσοι περιμένουν τους Ουκρανούς και ο Τραμπ τον Πούτιν