Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ορισμένους μετανάστες που ζουν στη χώρα να περιμένουν έως και πέντε χρόνια περισσότερο για να πληρούν τις προϋποθέσεις για μόνιμη εγκατάσταση σύμφωνα με τα σχέδια του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για μείωση του αριθμού των μεταναστών.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση τη Δευτέρα, οι οποίες, μεταξύ άλλων μέτρων, θα διπλασιάσουν τον χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσει αυτόματα το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία ή να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα, από πέντε σε 10 χρόνια.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η αλλαγή του κανόνα θα ίσχυε για όσους ζουν ήδη στη Βρετανία ή για άτομα που μόλις μετακομίζουν στη χώρα και πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι ενώ όσοι έφτασαν με οικογενειακή βίζα ή ως εξαρτώμενοι, θα διατηρούσαν την πενταετή παραμονή, με την υπουργό Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ να επιθυμούσε το μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα να ισχύει για όλους τους άλλους.
Μια δικηγορική εταιρεία, η Farrer&Co, είπε ότι η αλλαγή μπορεί επίσης να μην ισχύει για τους μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέβαλαν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης μετά το Brexit, επειδή η μεταχείρισή τους συμφωνήθηκε ως μέρος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ένωση το 2020.
Εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι θα γίνει διαβούλευση για τα σχέδια μετανάστευσης πριν εισαχθούν οποιεσδήποτε αλλαγές.
Στην κορυφή της πολιτικής βρετανικής ατζέντας η μετανάστευση
Η μετανάστευση είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους στη Βρετανία. Ο έλεγχος του αριθμού των αφίξεων ήταν βασικός παράγοντας στην ψηφοφορία για την αποχώρηση του 2016 από την ΕΕ, ωστόσο οι καθαρές αφίξεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος ”Reform” του Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο Στάρμερ, καταθέτοντας προτάσεις για τη μείωση της μετανάστευσης, έχει επικριθεί έντονα από κάποιους στο δικό του κόμμα και όχι μόνο, αφού προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδύνευε να γίνει «νησί αγνώστων» και είπε ότι η μετανάστευση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η γλώσσα του έχει παραλληλιστεί με έναν πρώην δεξιό πολιτικό Ένοχ Πάουελ, ο οποίος προειδοποίησε σε μια διαβόητη πλέον ομιλία του το 1968 “Rivers of Blood”(Ποταμοί αίματος) ότι οι Βρετανοί θα βρεθούν να είναι «ξένοι στη χώρα τους»- μια ομιλία που θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο διχαστικές στη σύγχρονη βρετανική πολιτική.
Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι απέρριψε εντελώς τη σύγκριση, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες είχαν κάνει τεράστια συνεισφορά στη Βρετανία, αλλά ότι οι αριθμοί έπρεπε να ελεγχθούν.
Ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου του Εργατικού Κόμματος έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερης περιόδου καταλληλότητας για άτομα που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία.
Η Φλόρενς Εσαλόμι, μέλος των Εργατικών στο κοινοβούλιο που προεδρεύει της επιτροπής στέγασης, κοινοτήτων και τοπικής αυτοδιοίκησης της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε ότι επικοινώνησαν μαζί της αρκετοί ψηφοφόροι, οι οποίοι εργάζονταν για τη μόνιμη εγκατάσταση στη Βρετανία. Είπε ότι ένας σκέφτεται τώρα να φύγει.
Πηγή: Reuters