Skip to main content

Ο σύμβουλος, ο διπλωμάτης και ο κατάσκοπος: Ποιους έστειλε ο Πούτιν στην Τουρκία για τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Βλαντίμιρ Μεντίνσκι/ REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η σύνθεση της αποστολής δείχνει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ως μια πολυεπίπεδη επιχείρηση: με στρατιωτικό, διπλωματικό και κατασκοπευτικό σκέλος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να δώσει το «παρών» στην Τουρκία – αν και ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνοντας ο ίδιος ανοιχτός.

Το σχήμα της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι αποκαλυπτικό: ένας προεδρικός σύμβουλος, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, στρατηγοί — ακόμη και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών.

Μεντίσκι: Ο στενός συνεργάτης

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, στενός συνεργάτης του Πούτιν και πρόσωπο-κλειδί στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2022.

Γεννημένος στη Σοβιετική Ουκρανία, ο Μεντίνσκι έχει σπουδάσει στο διάσημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), ενώ έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια το νέο εθνικό αφήγημα της Ρωσίας: υπερηφάνεια για τη σοβιετική ισχύ, ταπείνωση για την κατάρρευση του 1991 και θαυμασμός για την «αναγέννηση» του κράτους υπό την εξουσία του Πούτιν. Είναι επίσης πρόεδρος της υπερπατριωτικής Ρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Εταιρείας.

Γκαλούζιν και Κοστιούκοφ

Στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχει και ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS), δηλαδή τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μόσχας και ειδικός σε ζητήματα Ασίας και Αφρικής, μιλά άπταιστα ιαπωνικά και αγγλικά. Είναι ένας εκπρόσωπος της διπλωματίας.

Ιδιαίτερο βάρος, όμως, έχει και η παρουσία του Ιγκόρ Κοστιούκοφ, αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, γνωστής ως GRU — ή πλέον απλώς GU. Είναι ο πρώτος αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού που ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στις μυστικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξάντρ Φόμιν, υφυπουργός Άμυνας, που είχε επίσης συμμετάσχει στις συνομιλίες του 2022, συμπληρώνει τον πυρήνα της αποστολής.

Οι τεχνοκράτες και οι «αφανείς παίκτες»

Το Κρεμλίνο ενέκρινε επίσης μια ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών, οι οποίοι θα στηρίξουν τη ρωσική αποστολή στις διαπραγματεύσεις:

  • Αλεξάντρ Ζόριν, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφόρησης του Γενικού Επιτελείου. Γεννημένος επίσης στη Σοβιετική Ουκρανία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας και φημίζεται για την ικανότητά του να διαμεσολαβεί μεταξύ αντίπαλων πλευρών.
  • Γελένα Ποντομπρέγιεφσκαγια, αναπληρώτρια διευθύντρια της διεύθυνσης ανθρωπιστικής πολιτικής του Κρεμλίνου.
  • Αλεξέι Πολιστσούκ, διευθυντής του τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ για την Κοινοπολιτεία, με αντικείμενο κυρίως τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
  • Β. Σεφτσόφ, αναπληρωτής διευθυντής της κύριας διεύθυνσης διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας.

Το μήνυμα της Μόσχας

Η σύνθεση της αποστολής δείχνει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ως μια πολυεπίπεδη επιχείρηση: με στρατιωτικό, διπλωματικό και κατασκοπευτικό σκέλος. Το γεγονός ότι περιλαμβάνονται πρόσωπα με εμπειρία τόσο στις επιχειρήσεις της Συρίας όσο και στο ουκρανικό μέτωπο υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει τις διαπραγματεύσεις ως τελετουργία, αλλά ως ευκαιρία για τακτική κίνηση σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σκάκι.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς φέρνει η Μόσχα στο τραπέζι — και τι περιμένει να πάρει.