Skip to main content

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πώς έπεσε στην ανάγκη των «απογόνων του Μπαρμπαρόσα»

Γιατί εδραιώνεται ο ρόλος της ως «χώρας "καταδικασμένης" σε στρατηγική σημασία»

Άγκυρα και Ευρώπη βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση, με τις ενταξιακές συνομιλίες να έχουν παγώσει. Αλλά τώρα η κατάσταση παίρνει αντίθετη τροπή. Η περιφρονητική στάση του Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ και η έκδηλη αδιαφορία του για την ευρωπαϊκή ασφάλεια,  οδηγεί την Ευρώπη στην «αγκαλιά» της Τουρκίας. «Χώρας “καταδικασμένης” να έχει στρατηγική σημασία», σύμφωνα με δηλώσεις δυτικού διπλωμάτη.

Η ανάγκη της Ευρώπης για τον τουρκικό στρατό που θα προστατεύει τα νοτιοανατολικά σύνορά της από τον ρωσικό ρεβανσισμό, κατά πάσα πιθανότητα θα  υπερισχύσει των ανησυχιών σχετικά με την «πορεία του Ερντογάν προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο», όπως σημείωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. (Πάντως, όχι στο βαθμό, που να ανοίξουν ξανά οι συζητήσεις για την ένταξη, όπως επιμένουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Έχει καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την Τουρκία… ειδικά με την αμυντική της βιομηχανία», δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα, εβδομάδες αφότου η σύλληψη του κύριου αντιπάλου του της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες και οικονομική αναταραχή, αλλά καμία καταδίκη από τη Δύση.

«Επιστροφή στην αυτοκρατορική δόξα του 16ου αιώνα»

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να κάνει επίδειξη δύναμης.

Τον περασμένο μήνα, ένα drone κρούσης TB3, βάρους ενός τόνου απογειώθηκε από αεροπλανοφόρο τουρκικής κατασκευής και, μετά από μια σύντομη αποστολή, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο κατάστρωμα, το γεγονός χαιρετίστηκε ως στρατιωτική πρωτοπορία και επιστροφή στην αυτοκρατορική δόξα του 16ου αιώνα, όταν ο οθωμανικός στόλος, με επικεφαλής τον ναύαρχο Χαϊρεντίν «Κοκκινογένη» Μπαρμπαρόσα, κυριαρχούσε στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρο της Baykar, της μεγαλύτερης εταιρείας drone της Τουρκίας και γαμπρό του Ερντογάν, είναι η πρώτη φορά που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέτυχε ένα τέτοιο κατόρθωμα παγκοσμίως,  «Όπως κάποτε κυριαρχούσαμε στις θάλασσες, έτσι και εσείς, ως απόγονοι του Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν, σήμερα… ανοίξατε τις πόρτες σε έναν νέο κόσμο», δήλωσε στο πλήρωμα του TCG Anadolu.

Η δύναμη του ίδιου του Ερντογάν

Τονίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική και διπλωματική επιρροή της Τουρκίας, ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που μπορεί να αναλάβει τη διοργάνωσή της, σημειώνουν οι FT. Έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και, στο πλαίσιο της «ισορροπημένης» προσέγγισης του  στον ουκρανικό πόλεμο,  διατηρεί εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, παρά την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

Ο Φιντάν συχνά προσκεκλημένος στις συναντήσεις της ΕΕ για την άμυνα

Το στρατιωτικό βάρος της Τουρκίας, το οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ως μέσο για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είναι αδιαμφισβήτητο. Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, προσκαλείται πλέον τακτικά στις συναντήσεις της ΕΕ για θέματα άμυνας.

«Υπάρχει η επιθυμία για στενότερη συνεργασία [με την Άγκυρα]… και για το άνοιγμα περισσότερων καναλιών», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το τουρκικό ναυτικό ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς προς και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ με 355.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς, οι ένοπλες δυνάμεις της είναι οι μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Συμμαχίας.

«Ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη βία και δεν φοβούνται τις απώλειες»

Ενώ η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για να συγκροτήσει μια ειρηνευτική δύναμη περίπου 30.000 στρατιωτών για την Ουκρανία, ο τουρκικός στρατός — ο οποίος διαθέτει εμπειρία σε αποστολές εξωτερικού μετά τις πρόσφατες αποστολές στη Λιβύη και τη Σομαλία — θα μπορούσε να συγκροτήσει γρήγορα ένα αποτελεσματικό ειρηνευτικό σώμα, εάν συμφωνούσε να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη βία και δεν φοβούνται τις απώλειες», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος για θέματα ασφάλειας. «Οι επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών είναι καλές και έχουν χρησιμοποιήσει drones με τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε οποιαδήποτε επιχείρηση επιτήρησης στην Ουκρανία».

Άνθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας γνωρίζει επίσης άνθηση. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία και να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αμυντικά τους αποθέματα, τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία, drones και πυρομαχικά βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων.

Οι κρατικές αμυντικές εταιρείες STM και ASFAT κατασκευάζουν κορβέτες για την Ουκρανία. Η ιδιωτική εταιρεία Repkon έχει εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής πυρομαχικών 155 mm στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οι πρώτες παραδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Kaan στην τουρκική πολεμική αεροπορία έχουν προγραμματιστεί για το 2028 από την κρατική εταιρεία TAI.

Η Baykar, η οποία προμήθευσε drones στην Ουκρανία κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, πρόσφατα σύναψε συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με την ιταλική εταιρεία άμυνας Leonardo.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να την βοηθήσει να πουλήσει στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά drones της Ευρώπης, παράλληλα με τους υφιστάμενους πελάτες της στη Μέση Ανατολή.

naftemporiki.gr