Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να «προετοιμαστούν για να επισείσουν καταστροφικές κυρώσεις» ώστε να αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, αναφερόμενος σε ένα σχέδιο κυρώσεων του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Ο Μπαρό δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV πως θα συναντήσει αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία τον Γκράχαμ, «που επινόησε ένα πακέτο εξαιρετικά ισχυρών κυρώσεων, με δασμούς 500% στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και 500% στις χώρες που συνεχίζουν σήμερα να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο».
«Η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τον αποκλεισμό που επέβαλαν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, άρα κλείνοντας την κάνουλα θα πιάσουμε τη Ρωσία από τον λαιμό», συνέχισε.
Έγκριση του 17ου πακέτου κυρώσεων από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα το 17ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, θέτοντας στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια “φαντάσματα” που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τις υπάρχουσες κυρώσεις.
Όμως «πρέπει να πάμε πιο μακριά, επειδή οι κυρώσεις μέχρι τώρα δεν απέτρεψαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν από το να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμό του κατά της Ουκρανίας», επέμεινε ο Μπαρό, εκτιμώντας πως πρέπει να υπάρξει εργασία για νέα μέτρα «που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια και καλή ασφυξία για όλη τη ρωσική οικονομία».
«Εύχομαι η Ευρώπη να μπορέσει με τη σειρά της να επισείσει [απειλές για] κυρώσεις στους υδρογονάνθρακες», πρόσθεσε ο υπουργός.
Συνομιλίες για την Ουκρανία προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο στην Τουρκία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, που μεταβαίνει εκεί, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να έρθει κι αυτός, χωρίς να λάβει απάντηση προς το παρόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ