Skip to main content

Ο Ισημερινός αναπτύσσει 1.500 στρατιώτες μετά από ενέδρα ανταρτών που άφησε 11 νεκρούς

REUTERS/Karen Toro

Ποιοι είναι οι Κομάντος των Συνόρων που βρίσκονται πίσω από την ενέδρα

Το υπουργείο Άμυνας του Ισημερινού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναπτύσσει 1.500 στρατιώτες σε περιοχή του Αμαζονίου στα σύνορα με την Κολομβία, προκειμένου να καταδιώξουν διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που σκότωσαν 11 μέλη του στρατού κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Οι ανακοινώσεις

«Αυτός ο πόλεμος εναντίον των κακοποιών θα ενταθεί», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων, υπηρεσιών πληροφοριών και μονάδων ειδικευμένων στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Οι δυνάμεις αυτές επιφορτίστηκαν να «εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν την εγκληματική οργάνωση που επιτέθηκε άνανδρα» σε στρατιώτες του Ισημερινού στην περιοχή του δάσους του Αμαζονίου, τόνισε το υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα σε ανακοίνωσή του μέσω X.

Η ενέδρα

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση για την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων στη ζούγκλα κοντά στα σύνορα του Ισημερινού με το Περού.

Μέλη της οργάνωσης Comandos de Frontera (Κομάντος των Συνόρων) έστησαν ενέδρα την Παρασκευή σε μέλη τάγματος του στρατού του Ισημερινού στην επαρχία Ορεγιάνα (ανατολικά), που γειτονεύει τόσο με την Κολομβία όσο και με το Περού.

Πρόκειται για ομάδα διαφωνούντων των πρώην FARC (Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας) που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα, συνεχίζοντας εγκληματικές δραστηριότητες, ιδίως τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Ακόμη ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε και αντάρτης σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον στρατό, που τον παρουσίασε ως τοπικό «υπεύθυνο για τον έλεγχο» δραστηριοτήτων, ιδίως «της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων στη χώρα», καθώς και για «εκβιάσεις» σε βάρος μεταλλωρύχων στην περιοχή.

Η επίθεση συγκλόνισε τον Ισημερινό, με τη χώρα να κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύμφωνα με διάφορες ΜΚΟ, η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων στη λεκάνη που διαρρέει ο ποταμός Πουνίνο (ανατολικά) τετραπλασιάστηκε το 2024, αφού αναφέρθηκε η παρουσία στοιχείων διαφωνούντων των πρώην FARC.

Οι Κομάντος των Συνόρων

Η παράταξη αυτή υποτίθεται πως συμμετέχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο, που ήθελε η χώρα του να γυρίσει τη σελίδα της εμφύλιας σύρραξης που διαιωνίζεται για πάνω από 60 χρόνια διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με διάφορες οργανώσεις, όμως τις είδε στις περισσότερες περιπτώσεις να καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης φράξιας Αντρές Ρόχας, ή «Αράνια», συνελήφθη τον Φεβρουάριο, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει αιτηθεί την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την κολομβιανή εισαγγελία.

Η βία που συνδέεται με την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων και με τη διακίνηση ναρκωτικών δεν σταματά να χειροτερεύει στην Κολομβία, στο Περού και στον Ισημερινό, τρίγωνο-κλειδί σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση κοκαΐνης προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP