Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να μειώσει σημαντικά την καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει «ένα νησί ξένων» εάν δεν μπορέσει να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.
Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν βασικός παράγοντας στην ψηφοφορία της Βρετανίας το 2016 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι καθαρές αφίξεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.
Σε μια σαρωτική σειρά μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση, η κυβέρνηση είπε ότι θα αυξήσει τις αγγλόφωνες απαιτήσεις για τους μετανάστες, θα δυσκολέψει την παραμονή τους στη χώρα και θα αποτρέψει εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων οίκων φροντίδας, να προσλαμβάνουν στο εξωτερικό.
Η αυτόματη υπηκοότητα θα χορηγείται μόνο σε κάποιον που έχει ζήσει στη Βρετανία για 10 χρόνια, όχι πέντε, και οι βίζες για ειδικευμένους εργάτες θα περιορίζονται σε υποψήφιους μεταπτυχιακού επιπέδου.
Πίεση προς τον Στάρμερ
«Προσοχή, αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι η μετανάστευση θα πέσει. Αυτή είναι μια υπόσχεση», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Αν χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω βήματα… τότε σημειώστε τα λόγια μου, θα το κάνουμε».
Απέρριψε επίσης προτάσεις από επιχειρηματίες ότι οι αυστηρότεροι κανόνες μετανάστευσης θα βλάψουν την οικονομία της Βρετανίας, λέγοντας ότι η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία χρόνια, ενώ η μετανάστευση αυξήθηκε.
«Η θεωρία ότι οι υψηλότεροι αριθμοί μετανάστευσης οδηγούν αναγκαστικά σε υψηλότερη ανάπτυξη έχει δοκιμαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε. «Αυτός ο ισχυρισμός δεν στηρίζεται σε αυτά τα στοιχεία».
Αλλά αρνήθηκε να θέσει στόχο για καθαρές περικοπές μετανάστευσης, λέγοντας ότι απέτυχαν να το πράξουν οι προηγούμενες υποσχέσεις.
Ενώ τα τρέχοντα σχέδια εκπονούνται εδώ και μήνες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης αφού η Reform κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις αγγλικές τοπικές εκλογές αυτόν τον μήνα και άνοιξε μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Κοινωνική συνοχή
Η μετανάστευση είναι από καιρό ένα φλέγον ζήτημα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η κοινωνική συνοχή μπορεί να καταστραφεί εάν η χώρα δεν χτίσει αρκετά σπίτια ή δημόσιες υπηρεσίες για να φιλοξενήσει μεγαλύτερο πληθυσμό.
Ο Στάρμερ είπε ότι τα έθνη εξαρτώνται από κανόνες που καθορίζουν δικαιώματα και ευθύνες, προσθέτοντας: «Χωρίς αυτούς, κινδυνεύουμε να γίνουμε νησί ξένων, όχι ένα έθνος που προχωρά μαζί».
Η φιλανθρωπική οργάνωση για τους πρόσφυγες Care4Calais κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι υποστήριζε την υποστήριξη της ακροδεξιάς με μια τέτοια «επικίνδυνη γλώσσα».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Στιβ Σμιθ, υπενθυμίζοντας τις ακροδεξιές ταραχές σε πολλές βρετανικές πόλεις πέρυσι, είπε: «(Ο Στάρμερ) κινδυνεύει με περαιτέρω φυλετικές αναταραχές που θέτουν σε κίνδυνο τους επιζώντες από τη φρίκη, όπως ο πόλεμος, τα βασανιστήρια και η σύγχρονη σκλαβιά. Ο Στάρμερ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».
Πολλοί επιχειρηματικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα φροντίδας ενηλίκων, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσλάβουν αρκετό προσωπικό σε τοπικό επίπεδο, και οι εργοδότες στην επιστήμη, την τεχνολογία και άλλους τομείς προειδοποιούν ότι οι σκληροί περιορισμοί θα βλάψουν τις δυνατότητές τους και θα πλήξουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Ο υψηλότερος καθαρός αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, μαζί με την αύξηση των ατόμων που έφτασαν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ, οδήγησαν τον αριθμό της μετανάστευσης να τετραπλασιαστεί τα χρόνια μετά το Brexit.
Η καθαρή μετανάστευση – ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία μείον τον αριθμό που φεύγουν – έφτασε το ρεκόρ των 906.000 το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, από 184.000 που έφτασαν την ίδια περίοδο το 2019, όταν η Βρετανία ήταν ακόμα στην ΕΕ.
Ο Φάρατζ και κάποιοι από το Συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προτείνει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του αριθμού ρεκόρ των αιτούντων άσυλο που φτάνουν με μικρά σκάφη από τη Γαλλία.
Ο Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΣΔΑ, αλλά ότι θα εξετάσει την προσαρμογή της ερμηνείας του Άρθρου 8 της σύμβασης σχετικά με τον σεβασμό της οικογενειακής ζωής.
Πηγή: Reuters