Skip to main content

Ένταση Ινδίας και Πακιστάν: Η νύχτα κύλησε ήσυχα για πρώτη φορά – Και οι δύο «βάφτισαν» νίκη την εκεχειρία

REUTERS/Stringer

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι δυο πλευρές οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 60 άμαχους, τόσο Ινδούς όσο και Πακιστανούς

Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν αφού έλαβε τέλος το Σάββατο η πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και δυο δεκαετίες.

«Η νύχτα παρέμεινε σχετικά ήρεμη κατά μήκος (της ινδικής πολιτείας) του Τζαμού και Κασμίρ και στα διεθνή σύνορα (…) για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Δεν αναφέρθηκε κανένα συμβάν», διαβεβαίωσε.

Στα πρόθυρα πολέμου

Την περασμένη εβδομάδα η Ινδία και το Πακιστάν βρέθηκαν στα όρια νέου πολέμου ανάμεσά τους, με πυραυλικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού, επιδρομές drones, αερομαχίες…

Την Τετάρτη, ινδικοί πύραυλοι κατέστρεψαν στο πακιστανικό έδαφος υποτιθέμενα «στρατόπεδα» τζιχαντιστικής οργάνωσης που το Νέο Δελχί κατηγορεί πως δολοφόνησε 26 τουρίστες την 22η Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, το έναυσμα της κατακόρυφης αύξησης της έντασης.

Το Πακιστάν, που αρνείται πως παρέχει την παραμικρή υποστήριξη στην οργάνωση που κατηγόρησε η ινδική κυβέρνηση, ανταπέδωσε τα πλήγματα — οδηγώντας τις δυο χώρες με πυρηνικά όπλα σε σειρά επιθέσεων κι αντεπιθέσεων.

Μετά από τέσσερις ημέρες έντονων εχθροπραξιών και ανησυχιών ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα εμπλακούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο, οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν αποφασιστικό ενεργό ρόλο στη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε «πλήρης και άμεση κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Το επιβεβαίωσαν αμέσως μετά κι οι δυο πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι δυο πλευρές οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 60 άμαχους, τόσο Ινδούς όσο και Πακιστανούς.

Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορήθηκαν προχθές Σάββατο το βράδυ για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί νέες ανταλλαγές πυρών έκτοτε.

Και οι δύο κήρυξαν… νίκη

Στο μεταξύ και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για νίκη μετά την κήρυξη εκεχειρίας το Σαββατοκύριακο,  τροφοδοτώντας ένα κύμα εθνικιστικού ενθουσιασμού και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Από τη μία, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ράτζναθ Σινγκ, δήλωσε την Κυριακή ότι «ο βρυχηθμός των ινδικών δυνάμεων έφτασε στο Ραβαλπίντι, το αρχηγείο του πακιστανικού στρατού». Είπε επίσης ότι η στρατιωτική επίθεση, που ονομάστηκε Επιχείρηση Sindoor, «δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική ενέργεια, αλλά σύμβολο της πολιτικής, κοινωνικής και στρατηγικής θέλησης της Ινδίας».

Από την άλλη, στο Πακιστάν, πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις κοντά στα σύνορα και ο πρωθυπουργός, Σεχμπάζ Σαρίφ, κήρυξε την 11η Μαΐου ως ημέρα «αναγνώρισης της απάντησης των ενόπλων δυνάμεων στην πρόσφατη ινδική επιθετικότητα». Γράφοντας στην εφημερίδα Dawn του Πακιστάν, ο σχολιαστής Baqir Sajjad χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός μια «υπολογισμένη νίκη» από το Πακιστάν που «στερεί από την πολύ ισχυρότερη Ινδία το στρατιωτικό πλεονέκτημα και το διπλωματική αφήγημα που προσπαθούσε να κυριαρχήσει».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα για να σηματοδοτήσουν την ημέρα αυτή, ιδιαίτερα στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, το οποίο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των   διασυνοριακών βομβαρδισμών.

Εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης στην ινδική πλευρά των συνόρων. Ωστόσο, κάτοικοι κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα είπαν ότι, ενώ η κατάπαυση του πυρός ήταν ευπρόσδεκτη, δεν έλυσε το πρόβλημα της συχνά αιματηρής διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, η οποία χρονολογείται από τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947.