Πέντε κινεζικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 προσγειώθηκαν πρόσφατα σε μια σημαντική αεροπορική βάση στην Αίγυπτο.
Τα κινεζικά αεροσκάφη πήραν μέρος στα κοινά γυμνάσια με την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, με την κωδική ονομασία «Civilization Eagle 2025», με έμφαση στη σύγχρονη μάχη στον αέρα και τον επιχειρησιακό συντονισμό.
«Τα πρώτα κοινά σινο-αιγυπτιακά γυμνάσια στην ιστορία των δύο χωρών, σηματοδότησαν ένα μεγάλο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Καΐρου», λένε Άραβες διπλωμάτες. Στην άσκηση «Eagles of Civilization 2025» μετείχαν επίσης και κινεζικά stealth J-10 .
Το κινεζικό Y-20, ένα από τα πιο προηγμένα στρατηγικά αεροσκάφη μεταφοράς στον κόσμο, μπορεί να μεταφέρει έως και 66 τόνους εξοπλισμού ή 300 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες, με βεληνεκές 4.500 χλμ. Τροφοδοτείται από τέσσερις κινητήρες WS-20 και είναι επίσης ικανό να μεταφέρει βαρέα οχήματα όπως άρματα μάχης τύπου 99A.
Παράλληλα, μια δεύτερη είδηση έχει προσελκύσει την προσοχή: σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η Αίγυπτος διαθέτει πλέον το κινεζικό αντί-αεροπορικό σύστημα HQ-9B, συγκρίσιμο με το ρωσικό S-400.
Το σύστημα HQ-9B, μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος HQ-9, είναι ικανό να πλήττει εναέριους στόχους μεγάλου βεληνεκούς και είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.
Κάθε συστοιχία μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ ελαφρούς πυραύλους εδάφους-αέρος, διπλασιάζοντας την απόδοση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει ανησυχία για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνατοτήτων της Αιγύπτου και τη διαφοροποίηση των οπλικών της συστημάτων, γεγονός που μαρτυρά την αυξανόμενη στρατηγική ανεξαρτησία του Καΐρου.
Το 2024, υπήρχαν αναφορές ότι η Αίγυπτος είχε αγοράσει μαχητικά J-10 από την Κίνα, που περιγράφονται από τους ειδικούς ως αεροσκάφη «4,5 γενιάς». Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας διέψευσε αργότερα τις αναφορές αυτές, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές αναμένουν ότι οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα Natsiv net ισχυρίστηκε ότι η Αίγυπτος έχει αρχίσει να «δοκιμάζει» τις δυνατότητες των ισραηλινών συστημάτων στο νότιο μέτωπο, μετά την άφιξη κινεζικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων.
Μεταξύ των κινεζικών μαχητικών που έφτασαν στην Αίγυπτο, είναι και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, ικανό να παρέχει εναέρια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την περιοχή του Σινά, αλλά και στον ισραηλινό εναέριο χώρο, επιτρέποντας στο Κάιρο να παρακολουθεί τις ισραηλινές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Περιφερειακή δύναμη
Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τον ρόλο της Αιγύπτου ως βασικού παράγοντα στην περιφερειακή ασφάλεια, καθώς πλησιάζει περισσότερο την Κίνα με ολοένα και βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία. «Ο Κινέζος Δράκος νιώθει όλο και πιο άνετα ανάμεσα στις πυραμίδες», λένε Άραβες διπλωμάτες.
Ο στόχος του Πεκίνου; Να ενισχύσει τους δεσμούς με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της αφρικανικής ηπείρου και μακροχρόνιο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Από την πλευρά του, το Κάιρο σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις σχέσεις του και είναι στη θέση να καλωσορίσει το κινεζικό ενδιαφέρον ενόψει της πιθανής αγοράς οπλισμού που κατασκευάζεται στην Κίνα. Συνεπώς, η Κίνα και η Αίγυπτος γίνονται ολοένα και πιο σταθεροί σύμμαχοι», προσθέτουν οι ίδιες πηγές
Εκπαίδευση ενόψει …Ινδίας
Η αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ Κινέζων και Αιγυπτίων έχει καθαρά στρατηγικούς λόγους. Ευρωπαίοι αναλυτές για παράδειγμα, λένε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των αεροπορικών γυμνασίων με το Κάιρο για να εκπαιδευτούν οι κινέζοι πιλότοι εναντίον των μαχητικών MiG-29, που χρησιμοποιούνται από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία.
Από την άλλη πλευρά, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του περιορισμού της αμερικανικής βοήθειας, λόγω της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Η νέα πρωτεύουσα
Την ίδια ώρα, η Κίνα να κατασκευάζει επίσης τη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο ασιατικός γίγαντας είναι σημαντικός επενδυτής στη λεγόμενη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα (NAC), με συνολικές δεσμεύσεις 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών – όπως η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Κάιρο με την NAC – καθώς και την κατασκευή βασικών κτιρίων όπως η Κεντρική Επιχειρηματική Ζώνη.
Η Κίνα κατασκευάζει επίσης τουλάχιστον δύο λιμάνια στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στο Αμπού Κιρ, βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας, σε μια περιοχή που είναι πολύτιμη για την παραγωγή φυσικού αερίου.