Skip to main content

«Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες» απαντάνε στον Πούτιν οι Ευρωπαίοι

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Δηλώσεις Μερτς, Τουσκ , Μακρόν ενώ ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να φιλοξενήσει πιθανές ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Σε τροχιά έντονων ζυμώσεων εισέρχεται η πρόταση Πούτιν για απευθείας ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να φιλοξενήσει.

Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Γερμανος Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών.

Σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: «Χθες στο Κίεβο, εμείς και οι εταίροι μας ζητήσαμε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός για να δημιουργηθεί χώρος για διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία συμφώνησε χωρίς «αν» ή «αλλά».

Η ρωσική πλευρά δείχνει τώρα ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει – αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό.

Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει τώρα σε κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι απαραίτητο πριν από την έναρξη ενός γνήσιου διαλόγου. Οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να σιγήσουν τα όπλα».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, γράφοντας και αυτός στο X, επαναλαμβάνει την έκκληση προς τη Ρωσία να συμφωνήσει σε 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από αύριο.

«Απαντώντας στην έκκλησή μας, οι Ρώσοι πρότειναν ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου. Ο κόσμος, ωστόσο, περιμένει μια ομόφωνη απόφαση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.»

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη. Τέλος στα θύματα!», καταλήγει.

Ζελένσκι: Θετικό ότι η Μόσχα έχει αρχίσιε να σκέφτεται το τέλος του πολέμου

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, στην πρώτη του αντίδραση έναντι της πρότασης Πούτιν για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη- αποτιμά ως θετικό το γεγονός ότι η Ρωσία, όπως λέει, «έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου».

Ο Ζελένσκι προσθέτει ωστόσο ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.

«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.

«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία -πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη- ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Ζελένσκι έρχεται εις απάντηση του μεταμεσονυκτίου και μάλιστα τηλεοπτικά μεταδοθέντος, μηνύματος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο, όπως είπε, την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών για 30ημερη εκεχειρία με έναρξη τη Δευτέρα, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών του πολέμου και στην αποκατάσταση μιας «μακροχρόνιας, διαρκούς ειρήνης» και όχι απλώς σε μια παύση για επανεξοπλισμό.

Ενθουσιώδης Τραμπ, επιφυλακτικός Μακρόν

Η πρωτοβουλία Πούτιν φάνηκε να χαιρετίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ χαιρέτισε την πρόταση του Πούτιν ως θετική για τον τερματισμό του πολέμου.

«Μια δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», είπε ο Τραμπ. «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν καθώς αυτό το ατελείωτο «λουτρό αίματος» ελπίζουμε να φτάσει στο τέλος του».

Πολύ πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».

«Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση για εκεχειρία, εκτίμησε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι να διατηρήσει την ασάφεια έναντι των Αμερικανών».

«Πρότεινε κάτι άλλο, κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να πούμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.