Skip to main content

Αυστηρότερες κυρώσεις αν η Μόσχα απορρίψει την εκεχειρία , λένε Μακρόν και Μερτς – Να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, απαντάει το Κρεμλίνο

Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Τηλεδιάσκεψη ηγετών για την Ουκρανία- Θα λάβει μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σήμερα στο Κίεβο το Σάββατο προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών. Αν αρνηθεί η Μόσχα, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς προειδοποιούν ότι έρχονται πιο σκληρές κυρώσεις.

Η Ρωσία, που αυτή τη στιγμή ελέγχει το 20% του ουκρανικού εδάφους, «υπεκφεύγει, θέτει όρους, κερδίζει χρόνο και συνεχίζει τον πόλεμο εισβολής της», κατήγγειλε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ σήμερα, λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του που πραγματοποιήθηκε ενώ ταξίδευε για το Κίεβο, ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί.

Εάν υπάρξει εκεχειρία 30 ημερών, «το ενδιαφέρον στρέφεται στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στα γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία TF1 και LCI.  Αν η Μόσχα δεν δεχθεί την εκεχειρία, «θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις (…) πολύ πιο σκληρές», προειδοποίησε.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς ο οποίος επίσης απείλησε τη Μόσχα ότι «θα σκληρύνουν πολύ οι κυρώσεις» εις βάρος της, αν αρνηθεί την εκεχειρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

«Εάν δεν υπάρξει 30ήμερη κατάπαυση του πυρός μετά το Σαββατοκύριακο, επειδή ο Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, θα υπάρξει μαζική αυστηροποίηση των κυρώσεων και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία – η πολιτική, η οικονομική, αλλά και η στρατιωτική βοήθεια», ανέφερε από το Κίεβο, σημειώνοντας ότι η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει αυτή την αυστηροποίηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «προφανώς χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Τραμπ έστειλε νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να βάλουν τέλος στον πόλεμο. «Έχω ένα μήνυμα και για τις δύο πλευρές: Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε Πούτιν και Ζελένσκι. «Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο! Αυτό είναι το μήνυμά μου και στους δύο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Οι κυρώσεις δεν μας τρομάζουν»

Σχολιάζοντας το σχέδιο αυστηροποίησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί. «Έχουμε ήδη συνηθίσει στις κυρώσεις, μπορούμε ήδη να φανταστούμε τι θα κάνουμε μετά την ανακοίνωση αυτών των κυρώσεων, πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η απειλή των νέων κυρώσεων είναι χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο όρος του Κρεμλίνου

Προτού κηρυχθεί εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σχολίασε σε άλλες του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Διαφορετικά θα είναι ένα πλεονέκτημα για την Ουκρανία. Η Ουκρανία θα συνεχίσει την πλήρη κινητοποίησή της, φέρνοντας νέα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο ABC News, προσθέτοντας πως το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.

«Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτήν την περίοδο για να εκπαιδεύσει νέο στρατιωτικό προσωπικό και να ξεκουράσει το υπάρχον προσωπικό της. Γιατί λοιπόν να παραχωρήσουμε ένα τέτοιο πλεονέκτημα στην Ουκρανία;», διερωτήθηκε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει την κατάπαυση του πυρός, αλλά έθεσε πολλές ερωτήσεις. Είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια δυναμική στο μέτωπο, τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν και προχωρούν με αρκετά σίγουρο τρόπο», συνέχισε. «Λοιπόν, αν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός, τι θα κάνουμε με τις αποστολές όπλων που έρχονται καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ευρωπαϊκές χώρες;»

Στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών πραγματοποιούν από κοινού επίσκεψη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία. Στην πορεία συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον Τουσκ.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντησή τους στην επίσημη κατοικία του Ουκρανού προέδρου. Αναμένεται να μιλήσουν στον Τύπο αργότερα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκαλέσουν επίσης σε τηλεδιάσκεψη του «συνασπισμού των πρόθυμων», στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η τηλεδιάσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 11:45 του Σαββάτου.