Το Πακιστάν μετακινεί στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα με την Ινδία, γεγονός που υποδεικνύει «επιθετική πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», κατήγγειλε το Σάββατο ο στρατός του Νέου Δελχί.
Το Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Νωρίτερα ωστόσο έπληξε στόχους στην Ινδία, αφού προηγουμένως το Νέο Δελχί εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων, καθώς συνεχίζεται μία από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις των τριών τελευταίων δεκαετίων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους.

«Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε υψηλή κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας», ανέφερε η αξιωματικός του ινδικού στρατού, συνταγματάρχης Σοφία Κουρέσι. «Όλες οι εχθρικές ενέργειες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και ανταποκρίθηκαν κατάλληλα. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για μη κλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί από τον στρατό του Πακιστάν», πρόσθεσε.
Κλιμάκωση
Σύμφωνα με πηγές από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο στρατός της χώρας απάντησε σήμερα στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύκτας πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, η μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Ο στρατός της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέχθηκε εκ νέου επίθεση από το Ισλαμαμπάντ, κυρίως με drones, σε πολλές περιοχές κατά μήκος των δυτικών του συνόρων. Σύμφωνα με την Ο συνταγματάρχη Κουρέσι, οι πακιστανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones, περιφερόμενα πυρομαχικά, όπλα μεγάλης εμβέλειας και μαχητικά αεροσκάφη για να πλήξουν πάνω από 26 στρατιωτικές τοποθεσίες της Ινδίας.

Σύμφωνα με την ίδια, το Πακιστάν χρησιμοποίησε «πυραύλους υψηλής ταχύτητας» σε αεροπορική βάση στο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Στοχοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές βάσεις, είπε.
Κατηγόρησε επίσης το Πακιστάν ότι «επιτέθηκε ακόμη και σε εγκαταστάσεις υγείας και σχολεία». Το Πακιστάν πάντως δήλωσε νωρίτερα ότι έπληξε μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες.
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμού του ινδικού Κασμίρ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
Η Ινδία αρνείται ότι προκλήθηκαν ζημιές
Το Πακιστάν από την πλευρά του επεσήμανε ότι πριν την επίθεσή του η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους εναντίον τριών αεροπορικών βάσεων, όμως το πακιστανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε τους περισσότερους.
Η Ινδία υποστήριξε πάντως ότι «πραγματοποίησε μόνο ένα χτύπημα ακριβείας» σε «προσδιορισμένους στρατιωτικούς στόχους» ενώ κατηγόρησε το Πακιστάν για παραπληροφόρηση.
Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην περιοχή Ανταμπούρ του κρατιδίου Παντζάμπ στη βορειοδυτική Ινδία, χώρο αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς, ενώ έπληξε επίσης το αεροδρόμιο Πατάνκοτ στο Παντζάμπ και την αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο ινδικό Κασμίρ.

«Το Πακιστάν επιχείρηση μια κακόβουλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, με ισχυρισμούς για καταστροφή του ινδικού συστήματος S-400, καταστροφή αεροδρομίων στο Σουράτ και τη Σίρσα», σχολίασε η διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας Βιομίκα Σινγκ. «Η Ινδία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς που διαδίδονται από το Πακιστάν», πρόσθεσε.
«Εάν σταματήσουν εδώ, θα σκεφτούμε και εμείς να σταματήσουμε»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης εάν η Ινδία δεν πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις σε πακιστανικούς στόχους. Προειδοποίησε πάντως ότι εάν η Ινδία εξαπολύσει πλήγματα, «θα ακολουθήσει η απάντησή μας».
«Απαντήσαμε γιατί η υπομονή μας είχε φτάσει στα όριά της. Εάν σταματήσουν εδώ, θα εξετάσουμε και εμείς το ενδεχόμενο να σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Geo News του Πακιστάν ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν είπε ότι μετέφερε αυτό το μήνυμα και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο με τον οποίο επικοινώνησε νωρίτερα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις δύο χώρες «να αποκαταστήσουν την άμεση επικοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η επίθεση που άναψε το φιτίλι
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τη τζιχαντιστική οργάνωση την οποία υποπτεύεται για την επίθεση αυτή, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ.
Το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Έκτοτε τα πλήγματα με πυραύλους και το πυροβολικό όπως και οι επιθέσεις με drones διαδέχονται το ένα το άλλο μεταξύ των δύο χωρών, αντίπαλων μετά τον οδυνηρό διαχωρισμό τους το 1947, όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.