Skip to main content

Ημέρα της Νίκης: Για πρώτη φoρά με drones η παρέλαση στη Μόσχα

Σύμβολο της σύγχρονης μορφής πολέμου

Τα drones δεν είχαν συμπεριληφθεί ποτέ ξανά μέχρι τώρα στην μεγάλη παρέλαση της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης με την οποία η Ρωσία τιμά σήμερα την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη φετινή ωστόσο συμμετείχαν ρωσικής κατασκευής drones τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30.

Τα Geran είναι τα ιρανικής κατασκευής Shahed-136 που είναι επίσης γνωστά ως drone- καμικάζι επειδή είναι σχεδιασμένα να καταστρέφουν τον στόχο τους με εκρηκτικό φορτίο.

Τα drone αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας για να πλήξει ουκρανικούς στόχους.  Μάλιστα ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο που έχει υιοθετήσει η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή της.

Αν και η προσιτή τιμή και η απλότητά τους τα έχουν καταστήσει αποτελεσματικό εργαλείο στις επιθέσεις σε σμήνη, είναι ευάλωτο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και την αεράμυνα.

Η παρουσία του Shahed φέτος στην στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας αντανακλά την κρίσιμη, ίσως απαράμιλλη σημασία των μη επανδρωμένων συστημάτων στη διαμόρφωση του πεδίου των μαχών στην Ουκρανία, σχολιάζει η Telegraph.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν επίσης ευρεία και ευρηματική χρήση των drones στις επιχειρήσεις τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης το Κίεβο «τρέχει» δικό του πρόγραμμα παραγωγής drone. Το 2024, τα εργοστάσια της Ουκρανίας παρήγαγαν περίπου 2 εκατομμύρια μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVS), αυξάνοντας την παραγωγή με υψηλές ταχύτητες. Ο στόχος της χώρας για το 2025 είναι τα 4,5 εκατομμύρια.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγει η Ουκρανία έχουν καλύτερη φήμη από αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία, καθώς θεωρούνται πιο ανθεκτικά, πιο αποδοτικά και πιο ικανά να παρακάμπτουν παρεμβολές.

Από την άλλη, στη Ρωσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χώρα θα παράγει 1,2 εκατομμύρια drones κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους New York Times, ο στόχος φέτος είναι μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων.

Οι εγχώριας παραγωγής ρωσικές παραλλαγές του ιρανικού αεροσκάφους Shahed ονομάζονται «Gerans». Η πιο πρόσφατη έκδοση, το Geran-3, φέρεται να χρησιμοποιεί έναν κινητήρα ικανό για ταχύτητες περίπου 550 χλμ/ώρα με εμβέλεια 2.500 χλμ. Αυτή είναι σημαντική αναβάθμιση, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ιδιαίτερα στο πεδίο. Αυτό που σίγουρα έχει κάνει η Μόσχα είναι να βελτιώσει το φθηνότερο, πιο αργό Geran-2, προσθέτοντας κάμερες ικανές να αναζητούν στόχους μέσω θερμικών και ηλεκτρικών σημάτων.