Skip to main content

Ραμζάν Καντίροφ: Το «τέχνασμα» του Τσετσένου ηγέτη για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τον Πούτιν

Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

«Νεύμα» από τον Ρώσο ηγέτη να παραμείνει στην εξουσία

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, ένα αίτημα που ωστόσο φαίνεται να απέρριψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στις 7 Μαΐου για να συζητήσουν τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.

Ο Καντίροφ ολοκλήρωσε τη συνάντηση ευχαριστώντας τον Πούτιν για τη θετική του αξιολόγηση για τις προσπάθειες δημιουργίας δυνάμεων της Τσετσενίας και τη συμμετοχή των τσετσενικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τσετσένος ηγέτης δήλωσε ότι «δεν θα απογοητεύσουμε τον Πούτιν», στον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με την σειρά του: «Δεν έχω καμία αμφιβολία».

Τα σχόλια αυτά υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν αναμένει από τον Καντίροφ να παραμείνει στα καθήκοντά του, σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Σημειώνεται ότι ο Καντίροφ εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί από τη θέση του στις 5 Μαΐου σε συνέντευξή του στο Chechnya Segodnya, αλλά μία μέρα μετά στις ξεκαθάρισε σε ανάρτησή του ότι μόνο ο Πούτιν μπορεί να εγκρίνει αυτήν την απόφαση.

Εκβιασμός

Σχολιάζοντας ο καθηγητής και ειδικός στις σχέσεις εξουσίας στο Κρεμλίνο, Μαρκ Γκαλεότι, εκτίμησε ότι πιθανότατα πρόκειται για μια ολοφάνερη απειλή και υπενθύμιση τύπου «με χρειάζεσαι» του Καντίροφ προς το Κρεμλίνο, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές στις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις προς την Τσετσενία.

«Πριν κάποιος γράψει το πολιτικό μοιρολόι του Ραμζάν Καντίροφ, πρώτα μετρήστε πόσες φορές προσφέρθηκε να παραιτηθεί», λέει χαρακτηριστικά. Πράγματι, από το 2016 έχει περιστασιακά εκφράσει την επιθυμία του να παραιτηθεί από επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας αναδιπλώνοντας στην πορεία.

Η σημασία πάντως του Καντίροφ για την διασφάλιση της τάξης στον Βόρειο Καύκασο δεν αμφισβητείται. Ο Καντίροφ βοήθησε στη σταθεροποίηση των εντάσεων στον Βόρειο Καύκασο και το να εγκαταλείψει τη θέση του χωρίς να αφήσει κατάλληλο διάδοχο θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του καθεστώτος του Πούτιν, σύμφωνα με τους αναλυτές του ISW.  «Ο θάνατος ή η αποχώρηση του Καντίροφ, εάν συμβεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αφήσει αφύλακτα τα συμφέροντα του Πούτιν στον Βόρειο Καύκασο, εκτός εάν ορίσουν κατάλληλο διάδοχο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.