Skip to main content

Το Πακιστάν απειλεί πως θα εκδικηθεί για «κάθε σταγόνα αίματος»

Επίθεση στο τζαμί Bilal. EPA/AMIRUDDIN MUGHAL

Ανησυχία για εραιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δεσμεύθηκε ότι θα «εκδικηθεί» για «κάθε σταγόνα» αίματος που χύθηκε εξαιτίας πυραυλικών πληγμάτων της Ινδίας, τα οποία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, έγιναν σε ανταπόδοση για την πρόσφατη επίθεση στο Κασμίρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως απειλείται άμεση περαιτέρω κλιμάκωση των χειρότερων εχθροπραξιών των τελευταίων δεκαετιών ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Καλώντας τους Πακιστανούς να δείξουν «θάρρος», ο Σαρίφ είπε ότι ο πακιστανικός στρατός έχει ήδη δώσει μια «απάντηση από την πλευρά μας σε αυτούς».  «Πέντε πολεμικά αεροσκάφη, κάποτε το καμάρι της Ινδίας, τώρα είναι στάχτες», είπε, υποστηρίζοντας ότι η πακιστανική αεροπορία είχε καταρρίψει πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τριών Rafales γαλλικής κατασκευής. Υποστήριξε ότι «χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες» για να «γονατίσουν« τον ινδικό στρατό.

Το Δελχί δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα τους ισχυρισμούς. Την Τετάρτη, γαλλική πηγή πληροφοριών είπε στο CNN ότι ένα αεροσκάφος Rafale είχε πράγματι καταρριφθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Ανάφλεξη στο Κασμίρ

Η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν την Τετάρτη πυρά πυροβολικού μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την ινδική πολεμική αεροπορία τη νύχτα. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πακιστανική πλευρά και άλλοι 12 στην ινδική.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και δυο δεκαετίες.

Την σπίθα άναψε επίθεση ενόπλων στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, την 22η Απριλίου, που άφησε 26 νεκρούς. ‘

Εκτοτε οι δυο χώρες της νότιας Ασίας, αντίπαλες μετά την ανεξαρτησία τους, τον πολυαίμακτο χωρισμό των πάλαι ποτέ βρετανικών Ινδιών το 1947, δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν πυρά.

Αλλά η κλιμάκωση της έντασης μεταμορφώθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά την οποία υπήρξαν προσφορές για μεσολάβηση από το Πεκίνο κι από το Λονδίνο, ενώ η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Μόσχα, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και άλλοι απηύθυναν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στο Κασμίρ μετά τα πλήγματα της ινδικής αεροπορίας στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση στην Παχαλγκάμ.

Ο ινδός υπουργός Άμυνας Ράζνατ Σιγκ επανέλαβε ότι τα πυραυλικά πλήγματα στοχοποίησαν μόνο «τρομοκρατικές υποδομές», που κατ’ αυτόν επελέγησαν κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ του «άμαχου πληθυσμού».

Το Νέο Δελχί διαβεβαίωσε πως κατέστρεψε εννιά τοποθεσίες όπου βρίσκονταν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), στην οποία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, για την οποία ουδέποτε υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ πως υποστηρίζει τη LeT, κάτι που η κυβέρνηση του Πακιστάν διαψεύσει κατηγορηματικά.

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ κατηγόρησε τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι πως διέταξε τους βομβαρδισμούς για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, προσθέτοντας πως το Ισλαμαμπάντ «δεν θα αργήσει» να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του.

Διαβάστε ακόμα:

→ Επιχείρηση Sindoor: Στην κόψη του πυρηνικού ξυραφιού Ινδία και Πακιστάν – Πώς ξύπνησε ο εφιάλτης του Κασμίρ, πού οδηγεί

→ Ινδία και Πακιστάν: Ένας κύκλος αίματος 78 ετών με φόντο το Κασμίρ – Πώς ξεκίνησαν όλα, πώς φτάνουμε στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου