Skip to main content

Ρωσία: Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης», σε ένδειξη υποστήριξης του Πούτιν

Grigory Sysoyev/Host agency Ria Novosti/Handout via REUTERS

Η επίσκεψή του δίνει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια σημαντική διπλωματική ώθηση

Ο Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Μόσχα σήμερα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και για μια μεγαλειώδη επίσκεψη στην οποία το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται όταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο τη Μόσχα λίγο πριν προσγειωθεί ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Σι, του οποίου η χώρα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη, και που έχει φέρει στη Μόσχα μια οικονομική σωτηρία που τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Vnukovo-2 της Μόσχας αμέσως μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών ότι κατέρριψαν ένα άλλο ουκρανικό drone έξω από την πρωτεύουσα.

Ήταν η τρίτη μέρα που η Ουκρανία στόχευσε τη Μόσχα με drones και ένα από τα κύρια αεροδρόμια της Μόσχας αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την άφιξη του Σι.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με αεροπορικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στις πρωτεύουσες των άλλων, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν σχολίασε το ταξίδι του Σι, λέγοντας μόνο ότι η «ύψιστη προτεραιότητα» ήταν να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι απόπειρες ουκρανικών επιθέσεων στη Μόσχα έδειξαν την τάση του Κιέβου να διαπράττει «τρομοκρατικές ενέργειες» και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ο στρατός της Ρωσίας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επερχόμενων εορτασμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις οποίες πρόκειται να παραστεί ο Σι.

Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τη δική της αεροπορική επίθεση στο Κίεβο τη νύχτα, σκοτώνοντας μια μητέρα και τον γιο της. Η Ρωσία λέει ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικά αντικείμενα.

Ο Σι είναι ο πιο ισχυρός παγκόσμιος ηγέτης που αναμένεται στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την Παρασκευή για τον εορτασμό της 80ής επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η επίσκεψή του δίνει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια σημαντική διπλωματική ώθηση σε μια εποχή που ο Ρώσος ηγέτης θέλει να δείξει ότι η χώρα του δεν είναι απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή. Το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει την παρουσία του Σι, μαζί με αυτήν άλλων 28 παγκόσμιων ηγετών, ως ένδειξη της αυξανόμενης παγκόσμιας εξουσίας της Ρωσίας.

Όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας -σε σχόλια που φαινόταν να απευθύνονται στην Κίνα, τα στρατεύματα της οποίας πρόκειται να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία – προέτρεψε την Τρίτη τις χώρες να μην στείλουν τους στρατιώτες τους για να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 9ης Μαΐου, λέγοντας ότι μια τέτοια συμμετοχή θα ήταν αντίθετη με τη διακηρυγμένη ουδετερότητα ορισμένων χωρών στον πόλεμο.

Κατάρριψη ουκρανικού drone στη Μόσχα

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι οι ρωσικές μονάδες αεράμυνας κατέστρεψαν τουλάχιστον 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αργότερα είπε ότι τουλάχιστον δύο ακόμη καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Σι έχει ζητήσει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τον πόλεμο με προμήθειες όπλων στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον είχε παροτρύνει στο παρελθόν να προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Σι πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη την Πέμπτη και να συμμετάσχει με άλλους παγκόσμιους ηγέτες για την παρέλαση την Παρασκευή.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη προόδου.

Κλειδωμένος σε έναν πόλεμο δασμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι αναμένεται να υπογράψει πολυάριθμες συμφωνίες για να εμβαθύνει μια ήδη στενή στρατηγική εταιρική σχέση με τη Μόσχα, η οποία έχει σταθερά δει την Κίνα να στέφεται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες υπό τον Τραμπ για επαναφορά των δεσμών ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Πούτιν αναμένεται να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο με τον Σι ενάντια στην Ουάσιγκτον, της οποίας η κυριαρχία και η «εξαιρετικότητα» αμφισβητήθηκαν και οι δύο χώρες, υποστηρίζοντας έναν πιο πολυπολικό κόσμο.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη Κίνας-Ρωσίας

Σε ένα υπογεγραμμένο άρθρο που δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Σι έγραψε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να διατηρήσουν σταθερά τη μεταπολεμική διεθνή τάξη».

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει από κοινού να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια διατάραξης και υπονόμευσης της φιλίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης Κίνας-Ρωσίας», αναφέρεται στο κείμενο του άρθρου, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την επίσκεψη «ένα από τα κεντρικά γεγονότα στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις φέτος».

«Το επίκεντρο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η μεταπολεμική διεθνής τάξη και τώρα οι ΗΠΑ την διαλύουν ή την υπονομεύουν. Έτσι η Κίνα και η Ρωσία θα αυτοπαρατηρηθούν ως υπερασπιστές της διεθνούς τάξης και του συστήματος του ΟΗΕ και θα αντιταχθούν στη μονομερή και ηγεμονία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιουν Σουν, πολιτικός αναλυτής της Κίνας στο Stimson Center στην Ουάσιγκτον.

Στις συνομιλίες τους, ο Πούτιν και ο Σι θα συζητήσουν τα «πιο ευαίσθητα» ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας και του προτεινόμενου αλλά προς κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου ”Power of Siberia 2” προς την Κίνα, δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, κορυφαίος βοηθός του Κρεμλίνου.

Πηγή: Reuters