Ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ζήτησε «να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του» εν μέσω έντονης φημολογίας για την κατάσταση της υγείας του.
Ο 48χρονος Καντίροφ διορίστηκε στη θέση του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2007 μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Αχμάντ Καντίροφ, τρία χρόνια νωρίτερα. Μιλώντας στο τσετσενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Chechnya Segodnya στις 5 Μαΐου, με αφορμή τις φήμες για παραίτησή του, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να «απαλλαγεί» από τη θέση του ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Είπε επίσης ότι ελπίζει πως το αίτημά του «θα υποστηριχθεί», αλλά ότι άλλοι, τους οποίους δεν προσδιόρισε, «θα έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, το δικό τους όραμα».
Αργότερα με ανάρτησή του στο Telegram δήλωσε ότι «πολλοί» παρεξήγησαν τη δήλωσή του και διευκρίνισε ότι μόνο ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει εάν μπορεί να αφήσει τη θέση του. Όπως είπε, ο ίδιος μπορεί μόνο να ζητήσει να φύγει ή να προτείνει την παραίτησή του.Τόνισε επίσης ότι είναι «ομαδικός» τύπος και θα ακολουθήσει τις εντολές του Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει τη θέση του αν αυτό αποφασίσει ο Ρώσος πρόεδρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αντιπολιτευτική εφημερίδα Vazhnye Istorii ανέφερε στις 27 Μαρτίου, επικαλούμενη πηγή στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ότι οι σχέσεις του Καντίροφ με τον Πούτιν έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς ο Ρώσος πρόεδρος είναι δυσαρεστημένος με τις «συχνές διαπραγματεύσεις» του Καντίροφ με μοναρχίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Απειλή για τον Πούτιν η απαχώρησή του;
Ο Καντίροφ βοήθησε στη σταθεροποίηση των εντάσεων στον Βόρειο Καύκασο και το να εγκαταλείψει τη θέση του χωρίς να αφήσει κατάλληλο διάδοχο θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του καθεστώτος του Πούτιν, σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).
«Ο θάνατος ή η αποχώρηση του Καντίροφ, εάν συμβεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αφήσει αφύλακτα τα συμφέροντα του Πούτιν στον Βόρειο Καύκασο, εκτός εάν ορίσουν κατάλληλο διάδοχο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το εννοεί;
Παράλληλα, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν σοβαρολογεί ο Καντίροφ σχετικά με αυτό το αίτημα, καθώς από το 2016 έχει περιστασιακά έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραιτηθεί από επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας αναδιπλώνοντας στην πορεία.
Βέβαια, σύμφωνα με τη Novaya Gazeta επικαλούμενη ρωσικό κανάλι στο Telegram και πολλές άλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο Καντίροφ έχει «αλλάξει προτεραιότητες» και αφιερώνει πολύ χρόνο στην υγεία του αναθέτοντας σε άλλους πολλά από τα καθήκοντά του από τον Φεβρουάριο του 2025.
Από το ρεπορτάζ της Novaya Gazeta αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:
- Η κόρη του Καντίροφ και πρώην Αντιπρόεδρος της Τσετσενίας και υπουργός Πολιτισμού Αϊσάτ Καντίροβα παραιτήθηκε ξαφνικά στις αρχές Φεβρουαρίου 2025.
- Πηγές στην κυβέρνηση της Τσετσενίας ανέφεραν ότι οι άλλες δύο κόρες του Καντίροφ, Χουτμάτ και Χαντιζάτ Καντίροβα, σταμάτησαν επίσης να εργάζονται σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών ταυτόχρονα.
- Η Αϊσάτ Καντίροβα ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 για να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες για την οικογένεια Καντίροφ μετά την φερόμενη επιδείνωση της υγείας του πατέρα της.
Η κούρσα διαδοχής
Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Καντίροφ παραμένει ασαφές ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Πάντως, σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, μόνο τα δύο από τα 14 παιδιά του Καντίροφ «παίζουν σημαντικό ρόλο» στα μελλοντικά σχέδιά του: η 26χρονη Αϊσάτ Καντίροβα και ο 17χρονος Άνταμ Καντίροφ.
Πηγή της Novaya Gazeta ανέφεραν ότι ο Καντίροφ δεν θα είχε «τον πονοκέφαλο να διορίσει διάδοχο» εάν «η Αϊσχάτ [Καντίροβα] είχε γεννηθεί άντρας», δεδομένης της επιτυχούς πορείας της Αϊσάτ όταν ανέλαβε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ρόλους.
Αναπόφευκτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καντίροφ έχει ορίσει τον Άνταμ Καντίροφ ως προφανή διάδοχό του, δίνοντας εντολή στους Τσετσένους αξιωματούχους να τον αντιμετωπίζουν ως τον κύριο κληρονόμο του.
Το ISW είχε προηγουμένως παρατηρήσει αναφορές ότι ο Καντίροφ φαίνεται να προτιμά τον Άνταμ ως κληρονόμο έναντι του μεγαλύτερου γιου του, Αχμάτ Καντίροφ, κλείνοντας μάλιστα συνάντησή του με τον Πούτιν.