Skip to main content

Ο Σι Τζινπίνγκ φτάνει στη Μόσχα – «Ανθεκτικές» οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας

Sputnik/Sergey Bobylev/ via Reuters

Αύριο η συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για την στρατιωτική παρέλαση της «Ημέρα της Νίκης» της 9ης Μαΐου, είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καλεσμένων του: ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία με την ευκαιρία των εορτασμών για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.  Πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ο Σι θα παραστεί την Παρασκευή στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία θα πάρουν μέρος και Κινέζοι στρατιώτες. Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί κάθε συμμετοχή ξένου ηγέτη στους εορτασμούς στη Ρωσία για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ως «υποστήριξη σε ένα επιτιθέμενο κράτος», τη Ρωσία.

Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας

Ο Σι, η χώρα του οποίου βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αναμένεται να υπογράψει πολλές συμφωνίες με τη Μόσχα προκειμένου οι δύο χώρες να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο την «χωρίς όρια» στρατηγική τους συνεργασία.

Η παρουσία του Σι στη Ρωσία και τους εορτασμούς σηματοδοτεί μια ισχυρή επίδειξη ενότητας μεταξύ των δύο ηγετών και των χωρών τους σε μια φάση που η διπλωματία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί τη φιλοσοφία του «Πρώτα η Αμερική» έχει κλονίσει τις παγκόσμιες συμμαχίες και έχει αναδιαμορφώσει τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δύο δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν περιέγραψε τον Σι ως τον «βασικό καλεσμένο του» ενώ στε ντοκιμαντέρ για τα 25 χρόνια του στην εξουσία επανέλαβε τον «στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρα της συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα. Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη «ένα από τα κεντρικά γεγονότα των ρωσοκινεζικών σχέσεων φέτος».

Βέβαια το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας, ωστόσο, η αποκατάστασή τους δεν είναι εύκολη, όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας πάντως πως σημειώνεται πρόοδος σε αριθμό τομέων.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας, ο Πούτιν αναμένεται να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο με τον Σι έναντι της Ουάσινγκτον, την κυριαρχία της οποίας στην παγκόσμια σκηνή αμφισβητούν τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, οι οποίες προωθούν έναν περισσότερο πολυπολικό κόσμο.

«Αναγκαία η εικόνα συσπείρωσης»

«Σήμερα… υπάρχουν μεγαλύτερα κίνητρα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για να παρουσιάσουν μια στέρεη εικόνα της μεταξύ τους ευθυγράμμισης», σχολίασε ο Γιουν Σουν, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στη δεξαμενή σκέψης Stimson Center με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Δεδομένης της αναταραχής που δημιουργεί η πολιτική της Ουάσιγκτον στον κόσμο, η Κίνα και η Ρωσία θα σηματοδοτήσουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει σταθερότητα και αξιοπιστία στις διεθνείς υποθέσεις και η αποαμερικανοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Θα συσπειρωθούν και θα ζητήσουν περισσότερη υποστήριξη κατά της μονομέρειες και της ηγεμονίας των ΗΠΑ, δημόσια και ανοιχτά», είπε.

Άρθρο του Κινέζου ηγέτη

Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ρωσική εφημερίδα, ο Σι χαιρέτισε «την ανθεκτικότητα» των διμερών σχέσεων και εκτίμησε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να διατηρήσουν σθεναρά την μεταπολεμική παγκόσμια τάξη».

«Οι δύο πλευρές πρέπει από κοινού να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να διασαλευτεί και να υπονομευθεί η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη Κίνας- Ρωσίας», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος στο ενυπόγραφο άρθρο του, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα και η Ρωσία πάντα στήριζαν ένθερμα η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους», πρόσθεσε.

Τι θα συζητήσει με τον Πούτιν

Στη διάρκεια της συνάντησης του Σι με τον Πούτιν την Πέμπτη «θα συζητηθούν τα πιο σημαντικά ζητήματα (…): η Ουκρανία και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αλλά και η ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους, όπως και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 που θα τις συνδέει, επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Πούτιν και ο Σι θα εκδώσουν δύο κοινές ανακοινώσεις: μία για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας- Κίνας και μία άλλη για την «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», προτού παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, σημείωσε επίσης ο Ουσάκοφ.