Στα Ηνωμένα Έθνη, ως πρέσβη των ΗΠΑ, στέλνει ο Τραμπ τον Μάικ Γουόλτς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο Μάρκο Ρούμπιο θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, έως ότου οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης.
Σε ανάρτησή του, στην οποία όχι μόνο απέφυγε κάθε αιχμή για τον αποπεμφθέντα Σύμβουλο αλλα επιχείρησε να προσδώσει σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε:
«Με χαρά ανακοινώνω ότι θα προτείνω τον Μάικ Γουόλτς ως τον επόμενο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη. Από την εποχή που υπηρέτησε ως ένστολος στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και ως Σύμβουλός μου Εθνικής Ασφαλείας, ο Μάικ Γουόλτς έχει εργαστεί σκληρά, βάζοντας τα συμφέροντα του έθνους μας πάνω απ’ όλα. Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και στον νέο του ρόλο. Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα υπηρετεί ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, συνεχίζοντας παράλληλα την ισχυρή ηγεσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΞΑΝΑ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
Ήδη στην Ουάσινγκτον ακούγεται, αναφέρει το ΒΒC, το προφανές: Ότι κίνηση αυτή, παρείχε έναν «ήρεμο τρόπο» στον Τραμπ να απαλλαγεί από τον Γουόλτς χωρίς να χρειαστεί να τον απολύσει δημοσίως.
Ανεξαρτήτως της τύχης Γουόλτς στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ήδη πυρά ότι βρίσκεται σε «χάος»
«Χάος και αποδιοργάνωση»
Ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου και πλέον δεινός επικριτής του, Τζον Μπόλτον, περιέγραψε τα γεγονότα της ημέρας ως «χάος» που «θυμίζει την πρώτη θητεία του προέδρου».
«Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο», δήλωσε ο Μπόλτον στο BBC, σχολιάζοντας την προτεινόμενη μετακίνηση του Γουόλτς από την εθνική ασφάλεια στον ΟΗΕ: «Δεν είναι μια φυσιολογική πορεία».
Ο Μπόλτον υπήρξε ο μακροβιότερος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον Τραμπ, παραιτούμενος το 2018.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η αποδιοργάνωση της πρώτης θητείας «εισχωρεί στη δεύτερη αμέσως μετά τις πρώτες 100 ημέρες της».
Όσο για τον ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, το όνομα του οποίου ακούγεται ως πιθανού αντικαταστάτη του Γουόλτς μακροπρόθεσμα, ο Μπόλτον εκτιμά ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για σημαντικά πολιτικά ζητήματα.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι, φυσικά, διχασμένοι για τον μίνι ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπράιαν Μαστ είναι σχεδόν ενθουσιώδης «δεν υπάρχει κανείς στην Ουάσινγκτον που οι ασύδοτοι γραφειοκράτες του ΟΗΕ να φοβούνται περισσότερο από ό,τι τον Μάικ Γουόλτς. Θα βάζει την Αμερική πάνω απ’ όλα κάθε μέρα στον ΟΗΕ».
Από τη άλλη, ο Δημοκρατικός Βουλευτής Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόις) αναφέρει: «Η δουλειά του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι πολύ κάτι περισσότερο από μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει και για τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος δεν παίρνει στα σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια».
Επιπλέον: Η θέση του πρεσβευτή στον ΟΗΕ απαιτεί επικύρωση από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Ανάκριση
Οι σχετικές ακροάσεις στη Γερουσία είναι ενίοτε χρονοβόρες και εξαντλητικές διαδικασίες που αποσκοπούν στον ενδελεχή έλεγχο των υποψηφίων που έχουν οριστεί για υψηλές θέσεις.
Συχνά ανακαλύπτουν επαγγελματικά λάθη ή ακόμη και βάζουν στο μικροσκόπιο την προσωπική ζωή των υποψηφίων.
Παρομοίως ο Γουόλτς θα περάσει από ακρόαση και θα «ανακριθεί» από επιτροπή γερουσιαστών προτού ψηφίσουν για την επικύρωσή του.
Με το Signalgate να αποτελεί αποτελέσει πλέον σημαντικό μέρος της διαδικασίας επικύρωσης ή απόρριψης
Το «γεράκι» και το «σύστημα που δεν λειτουργούσε»
Η αποπομπή Γουόλτς, περιγράφεται από τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος ως εξαναγκασμός σε παραίτηση του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως στο Reuters ότι το Signalgate δεν ήταν η μόνη αιτία της ηχηρής αποπομπής.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για την πρώτη ηχηρή αποχώρηση από τον στενό κύκλο της κυβέρνησης Τραμπ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Μαζί με τον Γουόλτς, αποχωρεί και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ, ειδικός σε θέματα Ασίας, ο οποίος ήταν αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ο Γουόλτς, ένας 51χρονος Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής από τη Φλόριντα, είχε δεχθεί (και) φίλια πυρά από τον Λευκό Οίκο όταν ενεπλάκη στην υπόθεση Signalgate.
Ο ρόλος του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι μεν ισχυρός, αλλά η τοποθέτησή του δεν απαιτεί επικύρωση της Γερουσίας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) είναι το κύριο όργανο συντονισμού στρατηγικής ασφαλείας και το προσωπικό του συχνά λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για την προσέγγιση και τις επιλογές των ΗΠΑ στις πιο ασταθείς συγκρούσεις του κόσμου.
Ο Γουόλτς είχε κατηγορηθεί ότι πρόσθεσε κατά λάθος τον δημοσιογράφο του Atlantic σε μια ιδιωτική συζήτηση που περιέγραφε λεπτομέρειες για την επικείμενη, τότε, αμερικανική βομβιστική επίθεση στην Υεμένη.
Σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -του Γουόλτς παρόντος στην αίθουσα- ο Τραμπ είχε εκφράσει δηκτικά την προτίμησή του τέτοιες συνομιλίες να διεξάγονται σε ασφαλές περιβάλλον, δείχνοντας ένα σαφές σημάδι της δυσαρέσκειάς του. Αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι στον Λευκό Οίκο είχαν τότε εκφράσει εμπιστοσύνη προς τον Γουόλτς.
Ο Γουόλτς παρευρέθη επίσης και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Καιρός ήταν»
Οι Δημοκρατικοί, εξοργισμένοι με το σκάνδαλο Signalgate χαιρέτισαν την είδηση για την απόλυση Γουόλτς. «Καιρός ήταν», ήταν η δήλωση του Γερουσιαστή Ανταμ Σιφ.
Όμως το σκάνδαλο Signalgate δεν ήταν το μόνο θέμα που επηρέασε τον Τραμπ στην υπόθεση Γουόλτς, ανέφεραν πηγές.
Ατομο που γνωρίζει τους συσχετισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι ο Γουόλτς παραήταν «γεράκι» για τον Τραμπ , ο οποίος είναι αντίθετος γενικά στον πόλεμο. Θεωρήθηκε δε ότι δεν συντόνιζε αποτελεσματικά την εξωτερική πολιτική μεταξύ ενός πλέγματος υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί βασικό ρόλο για έναν σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
«Το σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά», υπό τον Γουόλτς, δήλωσε μία εκ των πηγών, μιλώντας και αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η αποπομπή του Γουόλτς ενδέχεται να ανησυχήσει εταίρους των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία, οι οποίοι τον θεωρούν υποστηρικτή των παραδοσιακών συμμαχιών (ΝΑΤΟ) και στέλεχος που μετρίαζε τις πιο εχθρικές έναντι της Ευρώπης απόψεις, άλλων συμβούλων και στελεχών του Τραμπ , λέει ξένος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters.
Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, FT