Ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου με την άφιξή υοθ στην Τουρκία, δικάζεται σήμερα στην Άγκυρα κατηγορούμενος για «εξύβριση του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας Dagens ETC, ο οποίος θα είναι παρών στην ακροαματική συνεδρίαση που πρόκειται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή της Σηλυβρίας στην Κωνσταντινούπολη, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.
Ο 40χρονος Μεντίν είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη, στις 19 Μαρτίου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν.
Η τουρκική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2023 σε μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη του εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη διάρκεια της οποίας ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν είχε κρεμαστεί από τα πόδια. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.
Ο εισαγγελέας της Άγκυρας είχε ασκήσει τότε δίωξη σε βάρος του.
Σύμφωνα με τον Αντρέας Γκούσταβσον, διευθυντή της Dagens ETC, ο δημοσιογράφος είναι «σε αρκετά καλή κατάσταση».
«Βιάζεται να πει στον δικαστή ότι το να κάνεις δημοσιογραφία δεν θα έπρεπε να είναι έγκλημα, ακόμα και στην Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεκάδες συλλήψεις
Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες Τούρκοι, έφηβοι, δημοσιογράφοι, ακόμα και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν διωχθεί για «εξύβριση του προέδρου».
«Το αδίκημα της ‘εξύβρισης του προέδρου’ χρησιμοποιείται για να παρενοχλούνται πολυάριθμοι ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι και παραγνωρίζονται ξεκάθαρα τα δεδικασμένα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).
«Είναι σοβαρά δυσανάλογο και αυθαίρετο ένας ξένος δημοσιογράφος να κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια εκδήλωση, στην ίδια του τη χώρα, την οποία λέει πως απλώς κάλυπτε», επιμένει.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 158η θέση από τις 180 της κατάταξής τους για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του, ο Γιοακίμ Μεντίν μπορούσε να ασκείται στη φυλακή, «να συναντά τους δικηγόρους του, εκπροσώπους του προξενείου της Σουηδίας και, μία φορά την εβδομάδα, να μιλάει για λίγο στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του».
Ο δημοσιογράφος είναι επίσης ύποπτος για «συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση» -ένα έγκλημα για το οποίο κινδυνεύει με κάθειρξη μέχρι εννέα ετών-, μια κατηγορία την οποία επίσης αρνείται και για την οποία θα δικασθεί αργότερα.
«Είμαι δημοσιογράφος, αυτό είναι το επάγγελμά μου», δήλωσε στους τούρκους ανακριτές και εξήγησε ότι το μόνο που έκανε ήταν να καλύψει τη διαδήλωση στην οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε.
Η κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» βασίζεται σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα στον Τύπο και σε βιβλία που έγραψε «αποκλειστικά στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων του», λέει η Μπαρίς Αλτιντάς, συνδιευθύντρια της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα MLSA, που τον υπερασπίζεται.
«Είναι ντροπή ένας άνθρωπος που εργάζεται στη δημοσιογραφία να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, αλλά δεν προξενεί έκπληξη όταν σκέφτεται κανείς την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία», προσθέτει.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και δημοσιογράφοι, στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον φυλακισμένο δήμαρχη της Κωνσταντινούπολης.
Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν, απελάθηκε από την Τουρκία την ημέρα της σύλληψης του Γιοακίμ Μαντίν ως «απειλή για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με τον δημόσιο βρετανικό όμιλο οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης.
Ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γιασίν Ακγκιούλ, συνελήφθη επίσης και παρέμεινε στη φυλακή για ημέρες στα τέλη Μαρτίου, κατηγορούμενος μαζί με άλλους επτά τούρκους δημοσιογράφους για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ