Skip to main content

Η «διόρθωση» του Πούτιν στην αμερικανική πρόταση για την Ουκρανία – Τα θέλει όλα στο εδαφικό ζήτημα

«Αγκάθι» το εδαφικό ζήτημα- Ο Πούτιν θέλει τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που δεν ελέγχει πλήρως

Η αμερικανική πρόταση για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχει θεωρηθεί ότι «γέρνει» πιο κοντά στη Ρωσία, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Παρόλα αυτά εμπεριέχονται κάποια «φωτεινά» σημεία, όπως το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί. Επιπλέον, υπό τους όρους που συζητούνται, φαίνεται ότι η Ρωσία θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στις ουκρανικές περιοχές που δεν κατέχει επί του παρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, στη διάρκεια του πολέμου προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, ως μέρος της Ρωσίας «για πάντα», αφού διοργάνωσε δημοψηφίσματα σε περιοχές που κατείχαν τα στρατεύματά του λίγους μήνες μετά την έναρξη της εισβολής του 2022. Η Ρωσία πρόσθεσε στο σύνταγμά της αυτές τις περιοχές, αν και ποτέ δεν κατάφερε να καταλάβει όλα τα εδάφη των εν λόγω περιφερειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει ότι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ρωσία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας που δεν κατέχει πλήρως.

Το ρωσικό αίτημα συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και οριστικό τερματισμό του πολέμου, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στον Λευκό Οίκο για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το πρακτορείο.

Κατά το δημοσίευμα, ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκφοφ, προσπάθησε πείσει τον Πούτιν να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση, κατά την τελευταία τους συνάντηση τον περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του όσον αφορά το εδαφικό ζήτημα. Έτσι, προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και απαιτείται άμεση επαφή μεταξύ Πούτιν και Τραμπ για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.

Διαβάστε ακόμα:

→ Πώς θα μοιάζει η Ουκρανία σύμφωνα με την ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ (χάρτης)