Skip to main content

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σαγκάη σε μια επίδειξη δύναμης εν μέσω εμπορικού πολέμου

Agence Kampuchea Press/Handout via REUTERS

Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν δύο πηγές, παρουσιάζοντας τον κύριο διεθνή χρηματοοικονομικό κόμβο της χώρας του σε μια εποχή που ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει αυξήσει τα διακυβεύματα για την ανάπτυξη.

Το ταξίδι στην πόλη που φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Tesla, θα βασιστεί σε όλο και πιο ανοδικές διαβεβαιώσεις από ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αντιμετωπίσει το χτύπημα από τους δασμούς 145% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρά την εξάρτησή της από τις εξαγωγές.

Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για την κινεζική κυβέρνηση, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις των πηγών που γνωρίζουν τα σχέδια για το ταξίδι.

Ο Άλφρεντ Γου, ειδικός στην Κίνα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, είπε ότι ο Σι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να επικεντρωθεί στις πρόσφατες επιτυχίες στην τεχνολογική ανάπτυξη μετά την κυκλοφορία στις αρχές του έτους της κινεζικής startup τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek.

Ο Γου είπε ότι δεν περίμενε ότι ο Σι θα μιλούσε δημόσια για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου. «Με βάση τις παρατηρήσεις μας για τον Σι, δεν θα ήθελε να δείξει καμία αδυναμία», είπε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος τον αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ τώρα σε υψηλό 100 ετών.

Από την πρώτη προεδρία Τραμπ, η Κίνα μείωσε την εξάρτησή της από την αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Πεκίνου να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς να βρουν τοπικές εναλλακτικές λύσεις στην αγορά των ΗΠΑ έχουν πέσει σταθερές ενόψει της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κίνα απάντησε με δικούς της αντιδασμούς και περιορισμούς στο εμπόριο βασικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για βιομηχανικούς μαγνήτες.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει γνωστοποιήσει ότι είναι ανοιχτή στην αποκλιμάκωση της εμπορικής αναμέτρησης, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο Σι μίλησαν τηλεφωνικά και διεξάγονταν συνομιλίες για τους δασμούς. Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι «δεν είχαν μια κλήση πρόσφατα».

Τεχνολογία, οικονομία και θέσεις εργασίας

Στο τελευταίο του ταξίδι στη Σαγκάη τον Νοέμβριο του 2023, ο Σι χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να παροτρύνει τη Σαγκάη να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της ως διεθνές οικονομικό κέντρο και να πρωτοστατήσει στην τεχνολογία.

Μάλιστα, είχε συναντηθεί με επαρχίες που αντιπροσωπεύουν ένα οικονομικό μπλοκ που η Κίνα έχει ονομάσει Οικονομική Ζώνη του Ποταμού Γιανγκτσέ. Η περιοχή περιλαμβάνει τη Σαγκάη και 10 άλλες επαρχίες και πόλεις κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ και αποτελεί βασικό εξαγωγικό κόμβο που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας.

Ο διευθυντής του Ομίλου Eurasia για την Κίνα, Νταν Γουάνγκ, δήλωσε ότι ο Σι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στη Σαγκάη για να προωθήσει την περαιτέρω παγκοσμιοποίηση του γιουάν και να ενθαρρύνει περισσότερη χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να υποστηρίξει τις κινεζικές εταιρείες να εξελιχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γουάνγκ είπε ότι είναι επίσης πιθανό ο Σι να επικεντρωθεί στην παραγωγή και την απασχόληση δεδομένων των διακυβεύσεων. «Οι απώλειες θέσεων εργασίας στην περιοχή θα μπορούσαν να είναι σημαντικές εάν χάσουν τις μισές από τις παραγγελίες τους στις ΗΠΑ», είπε ο Γουάνγκ.

Η οικονομία της Κίνας μπορεί να αντέξει τον εμπορικό πόλεμο

Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τον εμπορικό πόλεμο, ενώ προτείνουν επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη υποστήριξη πολιτικής εάν χρειαστεί.

Ο Ζάο Τσενσίν, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο παραμένει «πλήρως σίγουρο» ότι η Κίνα θα πετύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% για το 2025.

Ο Ζάο είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετούς σπόρους σόγιας, καλαμπόκι και άλλα σιτηρά χωρίς εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters