Skip to main content

Η ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να πάει στην Ουκρανία για «σημειώσεις» σχετικά με τα drones

REUTERS/Sofiia Gatilova

Άοπλοι στρατιώτες της Δανίας σχεδιάζεται να μεταβούν στη Δυτική Ουκρανία

Η Δανία σχεδιάζει να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία προκειμένου να διδαχθούν  από την εμπειρία της χώρας στις συγκρούσεις με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να σχολιάζει ωστόσο ότι θα αποτελέσουν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.

Όπως δήλωσε ο υποστράτηγος Πέτερ Μπόισεν, Γενικός Επιτελάρχης του Στρατού Ξηράς της Δανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, οι Δανοί στρατιώτες θα σταλούν σε περιοχές μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, πιθανώς σε κέντρα εκπαίδευσης στη δυτική Ουκρανία.

Στόχος είναι να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη διεξαγωγή πολέμου με drones. Όπως είπε, στα 42 χρόνια που βρίσκεται στις ένοπλες δυνάμεις, δεν έχει ξαναδεί τα πράγματα να εξελίσσονται τόσο γρήγορα όσο με τα μη επανδρωμένο συστήματα και τις τακτικές που σχετίζονται με αυτά.

«Στέλνουμε κάποιες ομάδες για να δούμε τι εμπειρίες είχαν οι Ουκρανοί – από πρώτο χέρι», είπε ο Μπόισεν, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από την Kyiv Independent. «Δεν πάνε εκεί για να συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο», ξεκαθάρισε. «Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στην Ουκρανία», συνέχισε. «Είναι σαφές ότι βασιζόμαστε στην εμπειρία τους για να γίνουμε καλύτεροι στη μάχη».

Ο Μπόισεν έκανε επίσης γνωστό ότι οι χειριστές και οι εκπαιδευτές θα παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας μίας έως δύο εβδομάδων και η εκπαίδευση θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και αυτό το καλοκαίρι. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσοι στρατιώτες θα σταλούν.

Σχολιάζοντας ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, δήλωσε στο TV 2 ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε πρόκληση και «θα σύρει τη Δανία πιο βαθιά στη σύγκρουση στην Ουκρανία».  Υπενθύμισε δε ότι οι εγκαταστάσεις «συμπεριλαμβανομένων των αρχηγείων, των κέντρων εκπαίδευσης καθώς και των τοποθεσιών στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού, τόσο αυτά που βρίσκονται βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος όσο και όσα είναι στην πρώτη γραμμή, αποτελούν νόμιμο στόχο».

Ο Μπόισεν δήλωσε πάντως ότι η Ουκρανία διαθέτει ισχυρά συστήματα προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών και καταφύγια και ο ίδιος έχει προστατευθεί σε καταφύγιο στο Κίεβο κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.