Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων.
Η πιθανή αυτή παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υπαινίχθηκαν την Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος.
Το καθεστώς της Κριμαίας
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έπειτα από στρατιωτική εισβολή και δημοψήφισμα υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την προσάρτηση για να μην νομιμοποιήσει την κατάληψη εδαφών διά της βίας, κάτι που παραβιάζει θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραδώσει έστω και σπιθαμή εδάφους στη Μόσχα.
Ωστόσο, μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε τεράστια διπλωματική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και χρόνια επιδιώκει τη διεθνή αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος μέχρι στιγμής αρνείται να πει «ναι» στην πρόταση Τραμπ για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από πλευράς ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας.
Ειρήνη με ανταλλάγματα
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους στο Παρίσι σχέδιο ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση για κατάπαυση του πυρός και σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, υπό την προϋπόθεση διαρκούς ειρήνευσης.
Σύμφωνα με πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει τον παγιοποιημένο έλεγχο της γραμμής του μετώπου, αφήνοντας τα περισσότερα από τα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγκαταλειφθούν. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών.
Στις συνομιλίες στο Παρίσι συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο Μάρκο Ρούμπιο και διαπραγματευτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ουκρανία.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο Τραμπ απειλεί να αποσυρθεί
Ο Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο, δηλώνοντας από τον Λευκό Οίκο πως αν καμία από τις δύο πλευρές δεν δείξει διάθεση να προχωρήσει, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία.
«Αν για κάποιο λόγο, μία από τις δύο πλευρές δυσκολεύει υπερβολικά τα πράγματα, θα τους πούμε απλώς: “Είστε ανόητοι, είστε απαίσια άτομα, και απλώς αποχωρούμε”», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί».
Το σχέδιο Τραμπ θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Κίεβο, το οποίο ενδέχεται να απορρίψει τις υποχωρήσεις που προβλέπονται. Ο ίδιος έχει δηλώσει επίσης πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι εφικτή.
Η Ουκρανία αντιδρά έντονα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Πέμπτη, κατηγόρησε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γουίτκοφ για «υιοθέτηση της ρωσικής στρατηγικής» και ξεκαθάρισε πως «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη, γιατί αυτά ανήκουν στον λαό μας».
«Δεν συζητάμε για εδάφη πριν την κατάπαυση του πυρός», είπε. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά».
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, το Κίεβο έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι και η Μόσχα θα κάνει το ίδιο. Η ουκρανική αποστολή στο Παρίσι είχε εντολή να συζητήσει τους μηχανισμούς επιτήρησης της εκεχειρίας και τη σύνθεση πιθανής ειρηνευτικής δύναμης.
Η Ρωσία, ωστόσο, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις. Απέρριψε πρόσφατα μερική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα και τερμάτισε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε υποδομές ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικοί πύραυλοι, περιλαμβανομένου και ενός με διασποράς, χτύπησαν την πόλη Σούμι, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
Το πακέτο εγγυήσεων και η δυσπιστία της Ευρώπης
Οι συζητήσεις στο Παρίσι βασίστηκαν και στις πρωτοβουλίες Γαλλίας και Βρετανίας για τη συγκρότηση «δύναμης καθησυχασμού» στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, και για τη διασφάλιση ότι ο ουκρανικός στρατός θα παραμείνει επαρκώς στελεχωμένος και εξοπλισμένος.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι και στο Λονδίνο ελπίζουν ότι αυτή η πρόταση θα δείξει πως η Ευρώπη δεσμεύεται σοβαρά για το μέλλον της Ουκρανίας και θα πείσει τον Τραμπ να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ωστόσο, η άρση των κυρώσεων όσο η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικά εδάφη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η άρση των περιορισμών της ΕΕ, όπως το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαιτεί ομοφωνία.
Ο Γουίτκοφ, ο οποίος έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πούτιν, δήλωσε στο Fox News πως το «κλειδί» της συμφωνίας αφορά «πέντε περιοχές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες. Η Ρωσία απαιτεί την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και μεγάλων περιοχών των Ζαπορίζια, Χερσώνας, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.