Skip to main content

Ισλανδία: Ανησυχία μετά τη νέα ηφαιστειακή έκρηξη

Iceland Civil Protection/Handout via REUTERS

Η τελευταία φορά που η χερσόνησος Reykjanes είχε περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας ήταν πριν από 800 χρόνια - και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για δεκαετίες

Σε εκκένωση του διάσημου spa Blue Lagoon οδήγησε η ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ισλανδία.

Η νέα ρωγμή άνοιξε κοντά στο Sundhnuksgigar στη χερσόνησο Reykjanes, η πέμπτη έκρηξη στην περιοχή από τον Δεκέμβριο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO) δήλωσε ότι η ρωγμή έχει μήκος μεγαλύτερο από 2,5 χιλιόμετρα και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους αξιωματούχους να προτρέπουν τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης μετά από αναφορές ότι ο κόσμος αντιστέκεται.

Ανησυχία για την ποσότητα της λάβας

Ο Fannar Jónasson, δήμαρχος του Grindavík, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV ότι ανησυχεί για την ποσότητα της λάβας που ρέει προς την πόλη, η οποία είχε «πολύ μεγαλύτερο όγκο» από ό,τι είχε παρατηρηθεί μετά από πρόσφατες εκρήξεις.

Ο πάροχος ενέργειας HS Veitur δήλωσε ότι το ρεύμα είχε διακοπεί στο Grindavik για προληπτικούς λόγους.

Απροσπέλαστοι οι δρόμοι

Τρεις άνθρωποι είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν την πόλη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές εξέδωσαν αργότερα μια δήλωση για να «τονίσουν έντονα ότι όλοι όσοι βρίσκονται στο ή κοντά στο Γκρίνταβικ πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απομακρυνθούν σε ασφαλή απόσταση». Όλοι οι δρόμοι μέσα και έξω από την πόλη, εκτός από έναν, φέρονται πλέον να είναι απροσπέλαστοι.

Πλάνα από το σημείο της έκρηξης έδειχναν έναν τοίχο από λιωμένο βράχο να εκτοξεύεται σε ύψος 50 μέτρων και τεράστια σύννεφα τέφρας να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού.

Ο κινηματογραφιστής φυσικής ιστορίας, Benjamin Hardman, έχει καταγράψει τα ηφαίστεια της Ισλανδίας και βρισκόταν κοντά στο ηφαίστειο όταν ξέσπασε. «Είναι εντελώς σουρεαλιστικό να βρίσκομαι εδώ σήμερα», δήλωσε στο BBC. «Είναι μια παράξενη στιγμή στη χερσόνησο Ρέικιανες».

Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik δήλωσε ότι λειτουργεί κανονικά και δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν «έντονη σεισμική δραστηριότητα» πριν από την έκρηξη της Τετάρτης. Ο γεωφυσικός Ari Trausti Gudmundsson δήλωσε ότι οι επιστήμονες ανέμεναν μια νέα έκρηξη εδώ και αρκετό καιρό.

Η τελευταία φορά που η χερσόνησος Reykjanes είχε περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας ήταν πριν από 800 χρόνια – και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για δεκαετίες.

Αυτή είναι τώρα η όγδοη έκρηξη από το 2021 και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια νέα ηφαιστειακή εποχή που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες ή και αιώνες.

Πηγή: BBC