Skip to main content

Πώς μια γιαγιά «βοήθησε» χιλιάδες απόμαχους στη Γερμανία να βρουν δουλειά

Ο Σαμ Κάιτελ και ο Τιμ Φιντέις, δυο νεαροί Γερμανοί φοιτητές, βρήκαν ένα «εργαλείο» για την επανένταξη των εργαζομένων  αυτών στην αγορά εργασίας, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη

Εργαζόμενοι άνω των 50 ή 55 ετών αντιμετωπίζουν πολλές φορές την τελική φάση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας με ανασφάλεια, πριν βγουν στη σύνταξη: πολλοί έχουν μείνει  άνεργοι, άλλοι ζουν στην αβεβαιότητα της ημι-απασχόλησης. Μια κατάσταση άσχημη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά  και για την παραγωγική ικανότητα και στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κάθε χώρας.

Ο Σαμ Κάιτελ και ο Τιμ Φιντέις, δυο νεαροί Γερμανοί φοιτητές, βρήκαν ένα «εργαλείο» για την επανένταξη των εργαζομένων  αυτών στην αγορά εργασίας, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για το «Senior Connect» που ενθαρρύνει την επανένταξη ατόμων άνω των 50 ετών στην αγορά εργασίας. «Η αποστολή μας είναι να επιτρέψουμε μια εύκολη και χωρίς άγχος αναζήτηση εργασίας για έμπειρους αιτούντες άνω των 50 ετών και να κάνουμε τις δυνατότητές τους εύκολα προσβάσιμες στις εταιρείες», εξηγούν ο Σαμ και ο Τιμ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσφέρουν εργαλεία και πόρους για τα πρώτα βήματα των υποψηφίων προς επανένταξη στην εργασία: Φτιάχνουν τα βιογραφικά και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς εργασίας που παρέχονται από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και  από τα γραφεία προσωρινής απασχόλησης (ETT).

Ιδέα της γιαγιάς

«Η ιδέα προέκυψε από τη δυσκολία των συνταξιούχων φίλων της γιαγιάς μου να βρουν κάποια πρόσθετη απασχόληση σε μια ολοένα και πιο περίπλοκη αγορά εργασίας» λέει ο Τιμ Φιντέις. «Η γιαγιά μου με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι οι ηλικιωμένοι θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται ακόμη και μετά τη σύνταξη. Το πιο σημαντικό είναι πώς συνειδητοποιήσαμε ότι είναι ολοένα και πιο δύσκολο να έχουν πρόσβαση στη δουλειά. Είδαμε λοιπόν ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όχι μόνο στους φίλους της γιαγιάς μου, αλλά σε όλη τη Γερμανία, για μια κεντρική πλατφόρμα που να καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό». Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύψαμε «μικρές θέσεις εργασίας» για ηλικιωμένους εργαζομένους και για λίγες ώρες την εβδομάδα».

Ταιριάζουν εργαζόμενους και εταιρείες

Το μοντέλο των δύο νεαρών Γερμανών περιλαμβάνει επεξεργασία δεδομένων μέσω AI, προσπαθώντας να ταιριάξουν τις προτιμήσεις των εταιρειών, με τα προφίλ των ηλικιωμένων. Θέλουν επίσης να εκμεταλλευτούν το ανθρώπινο και πνευματικό κεφάλαιο αυτού του τύπου έμπειρων εργαζομένων, σε μια εποχή που γίνεται περισσότερος λόγος από ποτέ για κενές θέσεις και την ανάγκη για καταρτισμένους εργαζομένους.

Ο Τιμ Φιντέις λέει ότι περισσότεροι από 100.000 άνεργοι Γερμανοί άνω των 55 ετών θα ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Και 870.000 συμπατριώτες τους άνω των 67 ετών αναγκάζονται να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους με μίνι δουλειές.

Προς το παρόν, το έργο τους βασίζεται στη νότια Γερμανία. Θέλουν να διαφοροποιηθούν από πύλες εργασίας όπως το «Infojobs» ή επαγγελματικά δίκτυα όπως το «LinkedIn». Οι κύριοι πελάτες τους είναι εταιρείες. Ο Τιμ και ο Σαμ σκοπεύουν να καθιερωθούν στη γερμανική αγορά εφέτος και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την παρουσία τους στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2025.

Στη «γενέτειρα» της Silicon Valley

Οι δύο νεαροί Γερμανοί δεν κρύβουν ότι εμπνεύστηκαν το Senior Connect, όταν επισκέφθηκαν πρόσφατα τη «γενέτειρα» της Silicon Valley, στην Καλιφόρνια : Το γκαράζ που την 1η Ιανουαρίου 1939 δύο νεαροί απόφοιτοι του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ- ο Ντέιβ Πάκαρντ και ο Μπιλ Χιούλετ αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία με τα επώνυμά τους, την περίφημη σήμερα « Hewlett-Packard». Για την ιστορία μάλιστα, το ποιο επώνυμο θα έμπαινε πρώτο αποφασίσθηκε, στρίβοντας ένα νόμισμα. Ο μύθος λέει ότι αν και ο Πάκαρντ κέρδισε, του φάνηκε καλύτερο  να μπουν τα επώνυμα με αυτή τη σειρά.

Το 1989, η πολιτεία της Καλιφόρνια όρισε ως γενέτειρα της Silicon Valley το γκαράζ της Hewlett-Packard και το χαρακτήρισε ως προστατευόμενο ιστορικά μνημείο.

Από τέτοιους χώρες άλλωστε έχουν ξεπηδήσει εταιρείες κολοσσοί, όπως η Apple, η Google και φυσικά η  Hewlett-Packard.