Skip to main content

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι: Deal με Σάντσεθ για όπλα 1,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

REUTERS/Susana Vera

Έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Ισπανία, όπου έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Φελίπε στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να επισκεφθεί την Ιβηρική Χερσόνησο πριν 10 ημέρες αλλά ανέβαλε τα ταξίδια του λόγω του ρωσικού σφυροκοπήματος στο Χάρκοβο. Το ότι βρίσκεται τώρα στην Ισπανία, δεν σημαίνει βέβαια ότι κόπασαν οι ρωσικές επιδρομές (ή τα ουκρανικά αντίποινα).

Μετά το Μπαράχας (Barajas) ο Ζελένσκι μετέβη στο Moncloa, το ισπανικό «Μέγαρο Μαξίμου», όπου και τον υποδέχθηκε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει προμήθειες πλήθους στρατιωτικού εξοπλισμού, από πυραύλους Patriot μέχρι τανκ. αυτοκίνητα Leopard combat, καθώς και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων άμυνας που κατασκευάζονται ειδικά από την ισπανική βιομηχανία.

Η αξία των όπλων; 1,1 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 12:00, αλλά το αεροπλάνο του Ζελένσκι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαδρίτης-Μπαράχας με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μισή ώρα. Μετά τη συνάντηση και οι δύο ηγέτες προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.