Skip to main content

Airbus: Νέο πρωτότυπο ελικόπτερο πετά με πάνω από 400 km/h

Κατανάλωση καυσίμου 15% χαμηλότερη από αυτή ενός συμβατικού ελικοπτέρου, με ταχύτητα σχεδόν 40% υψηλότερη

Το όνομά του Racer και ένα πρωτότυπο ελικόπτερο της Airbus που μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στις ταχείες αεροδιακομιδές, αφού μπορεί να πετά με ταχύτητα άνω από 400 χιλιομέτρων την ώρα!

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ελικοπτέρου της Airbus έγιναν στο  αεροδρόμιο Μαρινιάν της Μασσαλίας και η παρθενική του πτήση διήρκεσε περίπου τριάντα λεπτά.

Το Racer δεν μοιάζει σε τίποτα με ένα παραδοσιακό ελικόπτερο. Χωρίς ουραίο ρότορα, αλλά με δύο έλικες σε κάθε πλευρά της ατράκτου. είναι ικανό να αναπτύσσει διπλάσια ταχύτητα από ένα συμβατικό ελικόπτερο.

Η υψηλή ταχύτητα συνδυάζεται μάλιστα με χαμηλή  κατανάλωση καυσίμου. Και εδώ είναι που το νέο πρωτότυπο ελικόπτερο αλλάζει το παιχνίδι της αεροκομιδής. Το Racer υπόσχεται κατανάλωση καυσίμου 15% χαμηλότερη από αυτή ενός συμβατικού ελικοπτέρου, με ταχύτητα σχεδόν 40% υψηλότερη.

«Ο στόχος του Racer δεν είναι να πάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά να προσφέρει ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στη σωστή τιμή για αποστολές όπου η ταχύτητα μπορεί πραγματικά να είναι ένα πλεονέκτημα», δήλωσε ο  Ζουλιάν Γκιτόν, επικεφαλής του προγράμματος Racer. «Η ταχύτητα με κάθε κόστος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν ενδιαφέρει κανέναν», είπε.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής του Racer μετέχουν 13 χώρες.