Skip to main content

Ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ εκτόξευσε η Χαμάς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ εκτόξευσε το μεσημέρι της Κυριακής η Χαμάς

Ρουκέτες με στόχο την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ εκτόξευσε πριν από λίγο η Χαμάς. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό εδώ και μήνες.

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν «μεγάλη πυραυλική επίθεση» κατά του Τελ Αβίβ την Κυριακή.

Στο κέντρο της πόλης ήχησαν αμέσως σειρήνες.

Σε ανάρτησή τους στο Telegram, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ ανέφεραν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν ως απάντηση στις «σιωνιστικές σφαγές κατά αμάχων», όπως αναφέρει.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Hamas Al-Aqsa είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειωτέον ότι στο Τελ Αβίβ είχαν να ακουστούν σειρήνες για πυραύλους εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι ισραηλινές ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει αναφορές για θύματα.

Η επίθεση ερμηνεύεται ως απόπειρα της Χαμάς να αποδείξει ότι είναι ακόμα σε θέση να εκτοξεύσει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς παρά τους επτά και πλέον μήνες ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

Περιπλέκονται οι συνομιλίες

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα για να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει στην Ιερουσαλήμ σήμερα το απόγευμα στις 9:00 μ.μ. (6:00 μ.μ. GMT) για να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς ανανεώνονται οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος έπειτα από περισσότερους από επτά μήνες καταστροφικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ερωτηματικό παραμένει αν η πυραυλική επίθεση θα περιπλέξει περαιτέρω την επανέναρξη των διαπραγατεύσεων.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν σήμερα να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το δίκτυο Al-Qahera News, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Περίπου 200 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βυτιοφόρων, αναμένεται να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Ζαγέντ, επικεφαλής του αιγυπτιακού κινήματος της Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά.

Το δίκτυο Al Qahera News ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο είπε ότι φαίνονται φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να διασχίζουν το πέρασμα. Το δίκτυο δεν διευκρίνισε πόσα φορτηγά είχαν περάσει από το σημείο ελέγχου, αλλά ανέφερε ότι «τέσσερα βυτιοφόρα» είχαν ήδη περάσει και κατευθύνονταν προς νοσοκομεία.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που ήταν το βασικό σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικές προμήθειες προς τη Γάζα, είναι κλειστό εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τότε που το Ισραήλ πήρε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, κλιμακώνοντας τη στρατιωτική του επίθεση στην περιοχή στις 6 Μαΐου.

Καθώς το πέρασμα της Ράφα είναι κλειστό, κάποιες από τις προμήθειες τροφίμων που προορίζονται για τη Γάζα έχουν αρχίσει να σαπίζουν.

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στις 24 Μαΐου να αποστείλουν βοήθεια μέσω του κοντινού, ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ έως ότου ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες για να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, δήλωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, ΑΠΕ – ΜΠΕ