Skip to main content

Ρωσία: Ετοιμάζει «απάντηση» αν χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS

Προς νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι G7

Για ρωσική «απάντηση» κάνει λόγο το πρακτορείο TASS, σε περίπτωση που οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το πρακτορείο επικαλείται τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Ο υπουργός σχολίασε τα σχέδια της Ομάδας των Επτά (G7) να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισεκ. δολαρίων

Η Ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκ. δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε η G7 σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος το οποίο είδε το Reuters.

G7: Προς νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την απόφασή τους να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξέφρασαν μέσω  προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος οι υπουργοί Οικονομικών του G7, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε της Ιταλίας.

Οι υπουργοί δήλωσαν σήμερα «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί,  προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters