Skip to main content

Η πρόκληση Πούτιν στην Εσθονία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Βαλτική

EPA/TOMS KALNINS

Η ΕΕ απαιτεί από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για τη μονομερή οριοθέτηση του ποταμού Νάρβα στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας

Μόλις μία ημέρα αφότου το υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου διέψευσε ότι στοχεύει την επαναχάραξη των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα, Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν περισσότερες από 20 σημαδούρες στον ποταμό Νάρβα.

Την ίδια στιγμή ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την κίνηση αυτή ως πράξη προκλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της.

«Αυτό το συνοριακό περιστατικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου υβριδικών ενεργειών της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», ανέφερε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Περιμένουμε εξηγήσεις από τη Ρωσία»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει εξηγήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την απομάκρυνση των σημαδούρων και την άμεση επιστροφή τους», ανέφερε.

Κάθε άνοιξη, η Εσθονία και η Ρωσία εγκαθιστούν σημαδούρες στον ποταμό Νάρβα για να σηματοδοτήσουν τα σύνορα, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αξιωματούχος της εσθονικής συνοριοφυλακής Eerik Purgel.

Καθώς η κοίτη του ποταμού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, και οι δύο χώρες πρέπει να αναθεωρούν κάθε χρόνο το δίαυλο.

«Από το 2023, η Ρωσία δεν συμφωνεί με τις θέσεις της Εσθονίας όσον αφορά την τοποθέτηση των σημαδούρων. Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε πλωτές πινακίδες για τη θερινή περίοδο σύμφωνα με τη συμφωνία του 2022, οπότε είναι απαραίτητες για την αποφυγή σφαλμάτων ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο Purgel.

Φέτος, η Ρωσία ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις περίπου των μισών από τις 250 συνοριακές σημαδούρες.

Η Εσθονία εγκατέστησε τις σημαδούρες μετά τη συνθήκη για τα κρατικά σύνορα και τη συμφωνία για την τοποθέτηση των σημαδούρων που συνήφθη μεταξύ των συνοριακών υπηρεσιών το 2022. Οι πρώτες 50 σημαδούρες εγκαταστάθηκαν στις 13 Μαΐου και η Ρωσία αφαίρεσε περίπου τις μισές από αυτές.

Η Εσθονία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις για αυτό που χαρακτήρισε ως «προκλητικό συνοριακό περιστατικό».

Πηγή: Politico