Skip to main content

Ουκρανία: Ο Πούτιν σκέφτεται να σταματήσει τις επιθέσεις στο σημερινό μέτωπο

Sputnik/Sergei Fadeichev/Pool via REUTERS

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει αιώνιο πόλεμο», δηλώνει ο Πεσκόφ

Τον τερματισμό της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία καλο «βλέπει» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, φαίνεται πως είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια διαπραγματευόμενη κατάπαυση του πυρός που θα αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές του πεδίου μάχης, δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Η απογοήτευση του Πούτιν

Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο βετεράνος Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρός – να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε ένας άλλος από τους τέσσερις, μια ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την επίτευξη των στόχων της»

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».

Ωστόσο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Η τοποθέτηση του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ότι θέτει τη ρωσική οικονομία σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησε συνεχής πίεση στο πεδίο της μάχης και εδαφική προέλαση από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.