Skip to main content

Διαθήκη, διαβατήριο, check-in: Η επικίνδυνη γοητεία του τουρισμού στο Αφγανιστάν

EPA/SAMIULLAH POPAL

Πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν όσους πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν στο Αφγανιστάν, να κάνουν πρώτα τη… διαθήκη τους

Όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το Αφγανιστάν – παρά την κυριαρχία των Ταλιμπάν και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Βασικός «τουριστικός πράκτορας» είναι ο Βρετανός επιχειρηματίας Τζο Σέφερ, που διοργανώνει ταξίδια στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Μπαμιάν, μια περιοχή, πολύ δημοφιλή στους ξένους τουρίστες, καθώς εκεί βρίσκονταν τα διάσημα, γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα, σε κόγχες των βράχων.

Τα περίφημα αγάλματα του Βούδα, περίπου 1.500 ετών, ανατινάχθηκαν τον Μάρτιο του 2001 από το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν, προκαλώντας τη φρίκη σε όλον τον κόσμο.

«Οι ξένοι που έρχονται τώρα στο Μπαμιάν βλέπουν μόνο τα ερείπια των αγαλμάτων, αλλά η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες από το εξωτερικό: λίγο περισσότεροι από 2.000 πριν από δύο χρόνια, περίπου 7.000 πέρυσι, και πιθανότατα πολλοί περισσότεροι, φέτος. Είναι πιθανώς πάνω από όλα μια καθαρή αίσθηση περιπέτειας που ελκύει τους ανθρώπους», λέει ο Σέφερ.

«Το Αφγανιστάν είναι ένα μέρος που έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ταξιδιωτών για εκατοντάδες χρόνια. Και πιο πρόσφατα θεωρείται επίσης ένα απαγορευμένο μέρος όπου δεν μπορούν να το επισκεφθούν οι τουρίστες. Αλλά αυτό είναι που προσελκύει πολύ κόσμο τώρα», λέει ο ταξιδιωτικός επιχειρηματίας.

Συνεχείς επιθέσεις

Πριν λίγες ημέρες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ανθρώπων στο κέντρο της πόλης Μπαμιάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Τρεις Ισπανοί τουρίστες και τρεις Αφγανοί, έχασαν τη ζωή τους. Αλλοι τέσσερις ξένοι τραυματίστηκαν. «Η επίθεση εκδηλώθηκε στη μέση του παζαριού, αλλά σήμερα έχουν αναπτυχθεί στην πόλη ισχυρές  δυνάμεις ασφαλείας, που συνήθως δεν βλέπουμε στο Μπαμιάν», τονίζει ο Σέφερ.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ υποστηρίζει βέβαια τον τουρισμό, για να εξασφαλίζει ξένο συνάλλαγμα. Υπάρχει μάλιστα και υφυπουργός Τουρισμού. Ιδρύθηκε επίσης και τουριστική σχολή, όπου νεαροί Αφγανοί προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες.

Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη χώρα. Φυσικά, ο ταξιδιωτικός επιχειρηματίας Σέφερ το βλέπει διαφορετικά. «Παρά την τελευταία επίθεση, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει πολλές φορές καλύτερη από ό,τι πριν από το 2021», λέει: «Οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που ηγήθηκαν της εξέγερσης πριν. Και κυβερνούν τώρα. Σε γενικές γραμμές, η χώρα είναι ασφαλής και το ίδιο και οι ταξιδιώτες.»

Αλλά αυτό προφανώς δεν είναι αλήθεια – αντίθετα: σχεδόν καμία χώρα δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο το Αφγανιστάν, όπου δρα η τρομοκρατική πολιτοφυλακή του «Ισλαμικού Κράτους». Αλλά και μέλη των Ταλιμπάν, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, συλλαμβάνουν τουρίστες και τους κρατούν ομήρους, μερικές φορές για μέρες ή μήνες. Δεν είναι τυχαίο που πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν όσους πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν στο Αφγανιστάν, να κάνουν πρώτα τη… διαθήκη τους.