Skip to main content

Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας ξεπέρασε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ στις ΗΠΑ

Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν χρήση κάνναβης σε καθημερινή βάση, έχει πλέον ξεπεράσει τον αριθμό εκείνων που πίνουν καθημερινά αλκοόλ. Πρόκειται για μία αλλαγή, που ερχόταν σταδιακά εδώ και 40 χρόνια, όπως παρατηρεί το Associated Press, καθώς η κατανάλωση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς έγινε πιο… mainstream. Είναι εξάλλου νόμιμη στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανάλυση επίσημων στοιχείων, που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το 2022 περίπου 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση κάνναβης (για ψυχαγωγικούς όχι ιατρικούς σκοπούς) σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Εκείνοι που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση αλκοόλ υπολογίζονται 14,7 εκατομμύρια. Το 1992 λιγότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δήλωναν ότι κάνουν χρήση μαριχουάνας σε καθημερινή βάση.

Το 40% των χρηστών κάνναβης, τη χρησιμοποιεί καθημερινά

Το αλκοόλ εξακολουθεί να καταναλώνεται συνολικά από πολύ περισσότερους, αλλά το 2022 ήταν η πρώτη φορά, που αυτό το εντατικό επίπεδο χρήσης μαριχουάνας ξεπέρασε εκείνη του αλκοόλ, δήλωσε στο AP ο συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Caulkins, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Ένα 40% των σημερινών χρηστών κάνναβης τη χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, ένα μοτίβο που σχετίζεται περισσότερο με τη χρήση καπνού παρά με την τυπική χρήση αλκοόλ», εξήγησε ο Caulkins.

Η έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction. Η έρευνα είναι μια πηγή υψηλής εκτίμησης για τις αυτοαναφερόμενες εκτιμήσεις για τη χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.