Skip to main content

Βρετανία: Προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές ο Σούνακ, για τις 4 Ιουλίου

Φωτ. REUTERS/Toby Melville

Διάλυση του κοινοβουλίου στις 30 Μαΐου - Βουλευτές των Τόρις ζητούν ψήφο δυσπιστίας κατά του Βρετανού πρωθυπουργού - Δεν τον κρίνουν ικανό

Εκλογές προκήρυξε αιφνιδίως σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο και ότι η οικονομία βελτιώνεται, ανακοίνωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 4 Ιουλίου.

Την ώρα των ανακοινώσεων, έπεφτε δυνατή βροχή, ενώ κάποιος από τον δρόμο είχε βάλει να ακούγεται δυνατά ο ύμνος των Νέων Εργατικών, το Things Can Only Get Better.

Επίσης την ίδια ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός των Εργατικών, και σκληρός αντίπαλος του Σούνακ – καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις-Κιθ Στάρμερ ανήρτησε βίντεο υποσχόμενος «αλλαγή». Λίγο μετά, ο ίδιος σε δηλώσεις του, είπε «Αυτή είναι η στιγμή που περίμενε η χώρα»

Ζητούν να φύγει

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το BBC, βουλευτές των Τόρις άρχισαν να στέλνουν επιστολές όπου ζητούν ψήφο δυσπιστίας κατά του  Σούνακ καθώς πιστεύουν ότι  δεν είναι αρκετά ικανός να τους οδηγήσει σε εκλογές και θέλουν αλλαγή ηγεσίας.

Μέχρι τώρα οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ο Σούνακ, θα περίμενε μέχρι το φθινόπωρο μετά από την κατάθεση προϋπολογισμού που θα προέβλεπε μείωση φόρων.  Ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Να σημειωθεί πάντως ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Τι είπε ο Σούνακ

«Ελπίζω ότι το έργο μου από τότε που έγινα πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι έχουμε ένα σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρά μέτρα που είναι απαραίτητα για να ευημερήσει η χώρα μας», δήλωσε ο Σούνακ.

«Είναι εύκολο να ξεχνάμε από πού βγήκαμε» πρόσθεσε αναφερόμενος στην πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Βρετανοί τα τελευταία χρόνια.

«Ήμουν πάντα ειλικρινής μαζί σας για το τι χρειάζεται η χώρα ακόμη και όταν αυτό ήταν δύσκολο. Δεν μπορώ και δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε καταφέρει όλα σωστά. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε. Αλλά είμαι υπερήφανος για όσα πετύχαμε μαζί, για τις τολμηρές δράσεις που αναλάβαμε. Είμαι σίγουρος για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

«Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», σημείωσε.

«Θα σας αποδείξω ότι μια συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική μας σταθερότητα», τόνισε, λέγοντας ότι θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο.

Επίσης είπε ότι  ότι, νωρίτερα σήμερα, ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο να διαλύσει το Κοινοβούλιο στις 30 Μαΐου 

 

Ταυτόχρονα, επέκρινε τους Εργατικούς, οι οπαίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.  «Δεν ξέρω τι προσφέρουν – και στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι ούτε εσείς ξέρετε», είπε.

Φαβορί ο Στάρμερ των Εργατικών

Με κριτική στην κυβέρνηση Σούνακ αλλά και υποσχόμενος ότι μια κυβέρνηση Εργατικών μπορεί να αλλάξει σελίδα για τη Βρετανία, υπεδέχθη ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ την προκήρυξη εκλογών εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του.

Κατά την εκλογική αναμέτρηση ο Κέιρ Στάρμερ θα προσπαθήσει να πάρει πίσω την εξουσία για λογαριασμό των Εργατικών, μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης  των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί είναι περίπου 20 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ο Στάρμερ αναμένεται  να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μετά τη μεταμόρφωση του κόμματός του

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να πάμε σε εκλογές, όποτε ο πρωθυπουργός τις προκηρύξει, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στάρμερ.

«Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και λειτουργική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει. Και πιστεύουμε ότι οι πολίτες ζητούν επιτακτικά  εκλογές, γι’ αυτό  παροτρύνω τον πρωθυπουργό να προχωρήσει».

naftemporiki.gr