Skip to main content

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Ισραήλ και Χαμάς

«Ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ήταν ένας από τους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής», δηλώνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός

«Ηθική ανοησία ιστορικών διαστάσεων», χαρακτήρισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθεί -εις βάρος του- ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ενώ πρόσθεσε πως τον κατηγορούν για έναν «δίκαιο πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μιας γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε τη χειρότερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο πλαίσιο προσωπικής επίθεσης, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ήταν ένας από τους «μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής».

Ενταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου: Η απειλή, ο συμβολισμός και τα μαθήματα ιστορίας

Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζήτησε την Δευτέρα την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αλλά και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο ακόμη ηγέτες της Χαμάς, τους Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντιαμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο γενικός εισαγγελέας ζητεί εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και τους ηγέτες της Χαμάς

«Ρίχνει βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο»

«Ήταν (ο Χαν) σαν τους δικαστές στη ναζιστική Γερμανία που αρνήθηκαν στους Εβραίους βασικά δικαιώματα και επέτρεψαν το Ολοκαύτωμα. Η απόφασή του να ζητήσει εντάλματα σύλληψης «ρίχνει βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Τις δηλώσεις τις έκανε ο Νετανιάχου μιλώντας στο βίντεο αγγλικά κάτι συνηθίζει όταν θέλει να φτάσει το μήνυμά του στις ΗΠΑ.

Νετανιάχου: Τι απαντά για το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Χαμάς: Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες

Από την πλευρά της η Χαμάς απαίτησε την απόσυρση των κατηγοριών κατά των ηγετών της, υποστηρίζοντας ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ «εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή» και πρόσθεσε ότι το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για την ισραηλινή ηγεσία ήρθε επτά μήνες αργότερα, αφού «η ισραηλινή κατοχή διέπραξε χιλιάδες εγκλήματα».

Ο Χαν δεν κάνει άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, παρά μόνο εκθέτει τον ισχυρισμό του ότι και οι δύο έχουν διαπράξει μια σειρά από εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τονίζει επίσης ότι αυτός ο πόλεμος έρχεται στο πλαίσιο «μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

Το δικαστήριο αντιμετωπίζει την Παλαιστίνη ως κράτος

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αντιμετωπίζει την Παλαιστίνη ως κράτος, καθώς έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που σήμαινε ότι ήταν σε θέση να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο δημιουργήθηκε το ΔΠΔ.

Μετά από έρευνες ο Χαν είπε ότι η Χαμάς είχε προσβάλει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες ενώ για το Ισραήλ ανέφερε ότι «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά τα ασυνείδητα εγκλήματα δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η αποτυχία αυτή, είπε, δικαιολογεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας  Γιοάβ Γκαλάντ για εγκλήματα.

Τι είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Ομάδα δικαστών στο ΔΠΔ θα εξετάσει αν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης.

Τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ θα είναι στη συνέχεια υποχρεωμένα να συλλάβουν τους άνδρες σε περίπτωση που πατήσουν στο έδαφός τους.

Στους 124 υπογράφοντες δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ αλλά ούτε και το Ισραήλ.

Αλλά το ΔΠΔ έχει αποφανθεί ότι έχει νομική εξουσία να ασκήσει δίωξη για εγκληματικές πράξεις στον πόλεμο, επειδή οι Παλαιστίνιοι έχουν υπογράψει το καταστατικό.

Τι θα συμβεί εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης;

Εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, αυτό θα σήμαινε ότι ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί στενούς δυτικούς συμμάχους χωρίς να κινδυνεύει με σύλληψη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΔΠΔ «δεν βοηθούν στην επίτευξη παύσης των μαχών, στην απελευθέρωση των ομήρων ή στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Αλλά αν εκδοθούν τα εντάλματα, η Βρετανία θα πρέπει να προβεί στις συλλήψεις, εκτός αν μπορέσει να υποστηρίξει με επιτυχία ότι ο κ. Νετανιάχου έχει διπλωματική ασυλία.

Μια πολύ σημαντική εξαίρεση για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ είναι οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στη σύγκρουση, μια θέση που θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο.

Οι προοδευτικοί έχουν ήδη χαιρετίσει τη δράση του ΔΠΔ. Οι σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις κινήσεις των Ρεπουμπλικανών για την ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του ΔΠΔ ή την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ.

«Βάλτε στο στόχαστρο το Ισραήλ και εμείς θα σας βάλουμε στο στόχαστρο… έχετε προειδοποιηθεί», δήλωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Παράλληλα, εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Ισμαήλ Χανίγια, τον επικεφαλής της Χαμάς, θα πρέπει να… σκεφτεί καλύτερα τα τακτικά ταξίδια του για να συναντήσει ανώτερους Άραβες ηγέτες.

Είναι πιθανό να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στη βάση του στο Κατάρ, το οποίο, όπως και το Ισραήλ, δεν υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ηγέτες της Χαμάς, ο Yahya Sinwar και ο Mohammed Deif, φέρεται να κρύβονται κάπου μέσα στη Γάζα.

Το ένταλμα θα τοποθετούσε επίσης τον Νετανιάχου σε μια κατηγορία κατηγορούμενων ηγετών που περιλαμβάνει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν και τον εκλιπόντα συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.

Κάτι που δεν είναι και η καλύτερη παρέα για τον Νετανιάχου, τον ηγέτη ενός κράτους που υπερηφανεύεται για τη δημοκρατία του.

Πηγή: BBC