Skip to main content

Τραμπ: Χαμός με βίντεο στο Truth Social περί «ενοποιημένου Ράιχ»

Mark Peterson/Pool via REUTERS

Για «ναζιστική γλώσσα» τον κατηγορούν οι Δημοκρατικοί

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά από μια ανάρτηση στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, όπου γίνεται αναφορά σε «ενοποιημένο Ράιχ».

«Τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ; Τι να περιμένουμε για την Αμερική;», αναρωτιέται μια φωνή σ’ αυτό το βίντεο των 30 δευτερολέπτων, σχετικά με το πώς θα αλλάξει η χώρα αν γίνει ξανά πρόεδρος.

Στο βίντεο εμφανίζονται (ψεύτικα) πρωτοσέλιδα εφημερίδων που φέρουν τίτλους «Η οικονομία σε πλήρη ανάπτυξη!» ή ακόμα «Τα σύνορα είναι κλειστά» και μία κάνει αναφορά στη «δημιουργία ενός ενοποιημένου Ράιχ».

Η ομάδα Τραμπ είπε ότι ο υπάλληλος που έκανε την ανάρτηση δεν πρόσεξε τη λέξη «ράιχ» προτού κάνει τη δημοσίευση – μια εξήγηση που η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε.

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό Truth Social του Τραμπ, ο αφηγητής περιγράφει: «Τι συμβαίνει μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», η οθόνη αναβοσβήνει δύο φορές σε έναν τίτλο που έδειχνε τις λέξεις «Η βιομηχανική ισχύς αυξήθηκε σημαντικά… λόγω της δημιουργίας ενός ενοποιημένου Ράιχ».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει παιχνίδια. λέει στην Αμερική τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει εάν ανακτήσει την εξουσία: να κυβερνήσει ως δικτάτορας σε ένα «ενοποιημένο Ράιχ»», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βέβαια έχει επικριθεί αρκετές φορές για το γεγονός ότι καταφεύγει σε μια ναζιστική ρητορική -και εντελώς ρατσιστική-, ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζει τους μετανάστες «παράσιτα» που «δηλητηριάζουν το αίμα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι η γλώσσα δεν χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα. «Αυτό δεν ήταν ένα βίντεο καμπάνιας, δημιουργήθηκε από έναν τυχαίο λογαριασμό στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύτηκε από έναν υπάλληλο που σαφώς δεν είδε τη λέξη, ενώ ο Πρόεδρος βρισκόταν στο δικαστήριο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ.

Το βίντεο, το οποίο παρέμεινε στο Διαδίκτυο από το βράδυ της Δευτέρας, δημοσιεύτηκε λίγο πριν ο Τραμπ επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης από ένα μεσημεριανό διάλειμμα στη δίκη του. Οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει 34 κακουργήματα στον Τραμπ για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων, ισχυριζόμενοι ότι ο ίδιος συγκάλυπτε παράνομες πληρωμές που καταβλήθηκαν στην Στόρμι Ντάνιελς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, AFP, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ