Skip to main content

Η Ισπανία στέλνει στην Ουκρανία 10 άρματα μάχης και πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot

REUTERS/Stringer

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Μαδρίτη συνεχίζει να κάνει «μεγάλες προσπάθειες» για να στηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας

Νέα παρτίδα γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και πυραύλους για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, θα παραδώσει η Ισπανία στην Ουκρανία εντός του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας στη Μαδρίτη.

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες επιβεβαίωσε την επικείμενη παράδοση στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τον Αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών της.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έστειλε 10 τέτοια άρματα στον ουκρανικό στρατό πέρυσι και τον Μάρτιο ανήγγειλε πως θα διαθέσει επιπλέον 19 φέτος, τα πρώτα 10 ως τα τέλη του Ιουνίου και τα υπόλοιπα εννέα εντός Σεπτεμβρίου. Τα αποθέματα του ισπανικού στρατού περιλαμβάνουν περίπου 100 Leopard 2A4. Το τεθωρακισμένο κύριας μάχης των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων είναι το αρκετά πιο σύγχρονο Leopard 2A6· διαθέτει περίπου 200 άρματα.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας τόνισε χθες ότι η Μαδρίτη συνεχίζει να κάνει «μεγάλες προσπάθειες» για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, αναφερόμενη ιδίως στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών και υποσχόμενη πως η βοήθεια της Ισπανίας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa