Skip to main content

Eurovision: Μήνυμα υπέρ των Παλαιστινίων από τον Σουηδό τραγουδιστή Eric Saade

EPA/Jessica Gow/TT SWEDEN OUT

Την περασμένη εβδομάδα, ο Saade εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι η παλαιστινιακή σημαία απαγορεύτηκε

Η Eurovision 2024 ξεκίνησε στο Μάλμε της Σουηδίας με ένα εναρκτήριο νούμερο που αναφέρεται -έστω και έμμεσα- στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω πόλεμος, καθώς και η συμμετοχή του Ισραήλ, έχουν επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό τραγουδιού.

EPA/Jessica Gow/TT SWEDEN OUT

Ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος και ο οποίος δεν είναι διαγωνιζόμενος φέτος, ερμηνεύει το τραγούδι της Eurovision του 2011 «Popular» φορώντας ένα keffiyeh τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του – ένα παλαιστινιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά σε φιλοπαλαιστινιακές και αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις. Οι διαγωνιζόμενοι, οι ερμηνευτές και οι οπαδοί απαγορεύεται να επιδεικνύουν σημαίες που δεν αντιπροσωπεύουν τις χώρες που διαγωνίζονται στο διαγωνισμό, ή να επιδεικνύουν ή να κάνουν οποιεσδήποτε πολιτικές χειρονομίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Saade εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι η παλαιστινιακή σημαία απαγορεύτηκε, αλλά υπερασπίστηκε την ερμηνεία του στην εκπομπή ανεξάρτητα από αυτό.

Τι απαντά η EBU

Επικριτικά αντιμετώπισαν την κίνηση του τραγουδιστή οι διοργανωτές της Eurovision.

Απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού των Times of Israel, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) σημειώνει ότι το σόου είναι ζωντανό και ότι «όλοι οι καλλιτέχνες ενημερώνονται για τους κανόνες του διαγωνισμού».

Η EBU αναφέρει ότι «λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης».

Ο Saade δεν φόρεσε το κεφιγιέ στις πρόβες του για το σόου.