Skip to main content

«Μυστικός δείπνος» Μακρόν-Σόλτς εν όψει της επίσκεψης Σι

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Κινέζου ηγέτη στη Γαλλία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι για να συζητήσουν την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας.

Η μυστική συνάντηση των δύο ηγετών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, περιγράφεται ως ημι-ιδιωτική εκδήλωση.

Δεν θα συμμετάσχουν σύμβουλοι

Δεν θα συμμετάσχουν σύμβουλοι, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του δείπνου, στα οποία παραχωρήθηκε ανωνυμία καθώς δεν επιτρέπεται να μιλήσουν δημοσίως.

Ο Σολτς και ο Μακρόν έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη σύγκρουση τον Φεβρουάριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος άνοιξε την πόρτα για πιθανή αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η καγκελάριος απέρριψε σθεναρά.

Στη Γαλλία την Κυριακή ο Σι

Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η επίσκεψη του Σι, ο οποίος φτάνει στη Γαλλία την Κυριακή για τρεις ημέρες πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία. Το δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τον Σολτς να ενημερώσει τον Μακρόν για τη συνάντησή του με τον Σι στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Ο Σολτς και ο Μακρόν διαφωνούν επίσης για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών της ΕΕ στα επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Noah Barkin του German Marshall Fund, ο οποίος πρώτος ανέφερε για το δείπνο, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τον καγκελάριο να τον συνοδεύσει στη συνάντησή του με τον Σι την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ένα άλλο πιθανό θέμα του δείπνου θα είναι η πολιτική της ΕΕ, ιδίως η άμυνα και η χρηματοδότησή της.

Ο Μακρόν πιέζει σθεναρά για τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την κοινή ευρωπαϊκή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων.

Ιδέα που ο Σολτς έχει απορρίψει μέχρι στιγμής.

Πηγή: Politico