Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αποστολή στρατευμάτων

Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

«Αν μας το ζητήσει το Κίεβο, πρέπει να το σκεφτούμε»

Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξή του στον The Economist ότι θα έπρεπε να «θέσουμε το ερώτημα αν θα στείλουμε στρατεύματα» εάν η Μόσχα έσπαγε «την πρώτη γραμμή άμυνας» και το Κίεβο το ζητούσε.

«Εάν οι Ρώσοι πήγαιναν να σπάσουν την πρώτη γραμμή, εάν υπήρχε ένα ουκρανικό αίτημα – κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα – θα έπρεπε εύλογα να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη βρετανική εφημερίδα. «Το να το αποκλείεις εκ των προτέρων σημαίνει ότι δεν έμαθες τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών», τονίζοντας πως και η αποστολή τανκς και αεροπλάνων είχε αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ πριν τελικά οι ηγέτες της Συμμαχίας αλλάξουν γνώμη.

Μακρόν για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία: Όχι τώρα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους προκάλεσε αντιδράσεις στα τέλη Φεβρουαρίου όταν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να «αποκλειστεί» στο μέλλον. Εξήγησε ότι πρόθεσή του ήταν να αποκαταστήσει τη «στρατηγική ασάφεια» στην απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο όνομα του «άλματος προς τα εμπρός» που ζητούσε. Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαφώνησαν σαφώς με τα σχόλιά του, αν και ορισμένες έκαναν έκτοτε ένα βήμα προς την κατεύθυνσή του.

«Όπως είπα, δεν αποκλείω τίποτα, γιατί έχουμε μπροστά μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», επανέλαβε στο Economist, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πιθανώς ήμασταν πολύ διστακτικοί στη διατύπωση των ορίων της δράσης μας σε κάποιον που δεν έχει πλέον κανένα ενδοιασμό».

Πηγή: Le Figaro