Skip to main content

Θα πάρει η Τουρκία τα «πολυπόθητα» Eurofighter ;

REUTERS/Borja Suarez

Γιατί δεν λέει το «ναι» το Βερολίνο και ο παράγοντας Ελλάδα 

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Τουρκία, η Άγκυρα εκφράζει την αισιοδοξία της για την πιθανή αγορά αεροσκαφών Eurofighter.

«Πάντα λέγαμε ότι δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον, είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας», δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες για αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με τις αμοιβαίες προοπτικές ασφάλειας.

Με τις ελπίδες να έχουν τεθεί σε μια «περίοδο κοινών προσπαθειών και όχι περιορισμών», σύμφωνα με την hurriyetdailynews, οι πηγές επανέλαβαν τις διαθέσεις του Τούρκου προέδρου,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στις 24 Απριλίου, ζητώντας μια θετική προσέγγιση από το Βερολίνο, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του Eurofighter.

Η Γερμανία, βασικός παραγωγός του προηγμένου αεροσκάφους, δεν έχει ακόμη δώσει έγκριση για τις πωλήσεις.

Και F-16 και Eurofighter;

Η συζήτηση γύρω από το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα αεροσκάφη Eurofighter προέκυψε ως εναλλακτική λύση εν μέσω αβεβαιοτήτων που απορρέουν από την πρόσφατη έγκριση των αγορών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οριστικοποιημένη συμφωνία για τα F-16, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπάγεται την απόκτηση από την Τουρκία 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση 79 υφιστάμενων, μετά την πρόσφατη έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Παρά την πρόοδο στη συμφωνία για τα F-16, οι τουρκικές αρχές διατήρησαν την επιθυμία τους να προμηθευτούν αεροσκάφη Eurofighter για να διαφοροποιήσουν τις αμυντικές της αγορές.

Γιατί δεν λέει το «ναι» το Βερολίνο και ο παράγοντας Ελλάδα

Πάντως, οι επιφυλάξεις του Βερολίνου ανάγονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ το 2019, όπου επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία για τις δραστηριότητες έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την υποστήριξη της Ένωσης προς την Κύπρο.

Ο Ερντογάν και ο Σταϊνμάγερ συνεδρίασαν την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Τουρκία, συζητώντας ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων παράλληλα με τις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις 24 Απριλίου, ο Ερντογάν τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας σε διάφορους τομείς, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη για πιο ισχυρή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, προτρέποντας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων.