Skip to main content

Το καλύτερο κτίριο στην Ευρώπη, αποσυναρμολογείται

Πηγή φωτ.: Guardian

Ένας «μη ιεραρχικός» πανεπιστημιακός χώρος που μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς ή ακόμη και να μετακινείται κέρδισε το διετές βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ

Ένα πανεπιστημιακό κέντρο μελέτης σχεδιασμένο να αποσυναρμολογείται εύκολα κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο κτίριο στην Ευρώπη. Η μακροβιότητα, η μονιμότητα και η αίσθηση του αμετάβλητου μπορεί να είναι η φιλοδοξία των περισσότερων αρχιτεκτόνων, αλλά ο Gustav Düsing και ο Max Hacke θα ήταν ευτυχείς να δουν το κτίριό τους να προσαρμόζεται και να αναδιαμορφώνεται, ή τελικά να αποσυναρμολογείται και να μεταφέρεται κάπου αλλού, σημειώνει ο Oliver Wainwright στον Guardian.

«Φανταστήκαμε το έργο ως ένα ευμετάβλητο σύστημα», λέει ο Düsing, συνσχεδιαστής του νέου περιπτέρου σπουδών για το Πολυτεχνείο του Braunschweig της Γερμανίας, το οποίο ανακηρύχθηκε φετινός νικητής του βραβείου Mies της ΕΕ (πρώην βραβείο Mies van der Rohe), του διετούς βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. «Θέλαμε να αποτελέσει ένα αντιπρότυπο στο πολυώροφο κτίριο του πανεπιστημίου και στις συμβατικές μονόπλευρες αίθουσες διαλέξεων. Είναι περισσότερο σαν μια προέκταση του τοπίου που μπορεί να τροποποιείται για πάντα, ένας μη ιεραρχικός χώρος που οι φοιτητές μπορούν να τον κάνουν δικό τους».

Ανοιχτή διάταξη ευέλικτων χώρων μελέτης

Στέκεται ως ένα κομψό περίπτερο από λευκό χάλυβα και γυαλί, ανάμεσα σε δέντρα στην άκρη της πανεπιστημιούπολης, και στεγάζει μια ανοιχτή διάταξη ευέλικτων χώρων μελέτης σε δύο επίπεδα. Από το εξωτερικό, φαίνεται απίστευτα λεπτό, ένα λεπτό σκαρίφημα κτιρίου που σχηματίζεται από ένα ορθογώνιο πλαίσιο από στήλες και δοκάρια με σχήμα οδοντογλυφίδας. Στο εσωτερικό του, ανοίγεται ως ένα τρισδιάστατο μαθησιακό τοπίο, ένα αρθρωτό πλαίσιο που προσκαλεί διαφορετικές μορφές κατοίκησης. Παχιές κίτρινες κουρτίνες μπορούν να τραβηχτούν για να κλείσουν συγκεκριμένες περιοχές, δημιουργώντας ad hoc αίθουσες διαλέξεων και ήσυχους χώρους διδασκαλίας, ενώ τα έπιπλα μπορούν να μετακινηθούν έξω σε μπαλκόνια τους θερμότερους μήνες, παρέχοντας υπαίθριους χώρους μελέτης που προστατεύονται από μια βαθιά προεξέχουσα οροφή – η οποία επίσης σκιάζει το εσωτερικό το καλοκαίρι.

Πηγή φωτ.: Guardian

Οι αρχιτέκτονες λένε ότι εμπνεύστηκαν από τις ριζοσπαστικές υπερκατασκευές της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένου του Fun Palace του Cedric Price – ένα ευέλικτο «πανεπιστήμιο των δρόμων» που κάποτε είχε φανταστεί για το Λονδίνο – και το Ville Spatiale του Yona Friedman – μια φανταστική ιδέα για ένα πολυεπίπεδο πλέγμα μεγέθους πόλης που θα μπορούσε να προσαρμόζεται συνεχώς. Καμία από αυτές δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά κάποια από τις αρθρωτές φιλοδοξίες τους ζει στο χωροταξικό πλαίσιο 3 x 3 μέτρων του Braunschweig.

«Είναι σαν φωλιά»

Ενώ το ισόγειο είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτό, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν τον πρώτο όροφο ως μια σειρά από «νησιά» που συνδέονται με γέφυρες, δημιουργώντας ξεχωριστές ζώνες μελέτης ανάμεσα σε ψηλούς όγκους διπλού ύψους. Κάποιες βρίσκονται στο κέντρο όλων, με θέα τη δράση από κάτω, άλλες είναι πιο απομακρυσμένες και αποτραβηγμένες, ενώ τα γραφεία γύρω από την άκρη μοιάζουν σχεδόν να αιωρούνται στα δέντρα. Σκάλες συνδέουν τις διάφορες περιοχές, μέσα και έξω, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα είδος αναρριχητικού πλαισίου μάθησης. «Είναι λίγο σαν φωλιά», λέει ο Düsing. «Προσφέρεις έναν χώρο που είναι πολύ σύνθετος και έχει πολλές διαφορετικές ιδιότητες, και στη συνέχεια οι μαθητές μπορούν να μπουν μέσα και να βρουν τη θέση τους».

Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ότι το κτίριο λειτουργεί σαν ένα μικροτσίπ σε μια πλακέτα κυκλώματος, ένα κεντρικό σημείο συνάντησης που συνδέεται με όλα τα τμήματα της πανεπιστημιούπολης. Δεν υπάρχει μπροστινή ή πίσω πλευρά, αλλά εννέα ίσες είσοδοι σε όλο το κτίριο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (10.760 τετραγωνικά πόδια), κάνοντάς το να μοιάζει με έναν ανοιχτό κόμβο, προσβάσιμο από όλες τις κατευθύνσεις – ακόμη και από το μονοπάτι κατά μήκος του κοντινού ποταμού, καλωσορίζοντας και τα μέλη του κοινού. Οι φοιτητές έχουν ήδη υιοθετήσει τη δομή και έχουν αρχίσει να προσθέτουν τις δικές τους παρεμβάσεις: κατά την τελευταία επίσκεψη των αρχιτεκτόνων, διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε κρεμάσει ακόμη και μια αιώρα από τον ατσάλινο σκελετό. «Πρέπει να αισθάνεται σαν προέκταση του καθιστικού», λέει ο Hacke. «Έρχονται εδώ για να φάνε και να παίξουν χαρτιά, καθώς και για να εργαστούν».

Από τεχνική άποψη, η κύρια καινοτομία του κτιρίου έγκειται στο δομικό του σύστημα. Εμπνευσμένο από τα σετ κατασκευών Märklin (το γερμανικό ισοδύναμο του Meccano), είναι κατασκευασμένο από ένα προκατασκευασμένο κιτ εξαρτημάτων που μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν. Τα πάντα είναι κολλημένα ή βιδωμένα μεταξύ τους και όχι συγκολλημένα ή δεμένα, σύμφωνα με την ευρύτερη κίνηση προς την κυκλική κατασκευή, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων δομικών στοιχείων. Το λεπτό πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από κοίλα χαλύβδινα τμήματα πλάτους μόλις 10 εκατοστών, τα οποία περιέχουν επίσης την ηλεκτρική καλωδίωση, τον φωτισμό και τις πρίζες, καθώς και τους σωλήνες αποχέτευσης – καταργώντας την ανάγκη για ψευδοροφές και υπερυψωμένα δάπεδα, όπου συνήθως στεγάζονται τέτοιες υπηρεσίες.

Πηγή: Guardian