Skip to main content

Βενετία: Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για το εισιτήριο των 5 ευρώ- Συγκρούσεις με την αστυνομία

REUTERS/Manuel Silvestri

Οι φωτογραφίες δείχνουν την αστυνομία να συγκρούεται με ορισμένους διαδηλωτές

Η 25η Απριλίου είναι μια ιστορική μέρα για την Βενετία, καθώς θα καταγραφεί ως η μέρα που η πόλη θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα χρεώνει στους επισκέπτες εισιτήριο εισόδου ημερήσιων εκδρομών.

Υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά την έναρξη της ημέρας, με ορισμένους ντόπιους να κρατούν πανό και να κρατούν τα διαβατήριά τους σε ένδειξη οργής που η πόλη τοποθετείται πίσω από ένα φράγμα στο στυλ ενός θεματικού πάρκου ή μουσείου. Οι φωτογραφίες δείχνουν την αστυνομία να συγκρούεται με ορισμένους διαδηλωτές.

Ξεκίνησε στις 8π.μ.

Το πολυαναμενόμενο contributo di accesso (έχει χαρακτηριστεί ως «συνεισφορά πρόσβασης» και όχι ως εισιτήριο) ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. την Πέμπτη. Το δημοτικό συμβούλιο εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να δει αν μπορεί να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει.

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

Όποιος επισκέπτεται τη Βενετία ως τουρίστας για μια ημέρα -εκτός από όσους ζουν στην τοπική περιοχή του Βένετο- πρέπει να πληρώσει το τέλος των 5 ευρώ (5,40 δολάρια) εάν φτάσει μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ..

Ποιους αφορά το εισιτήριο

Οι τουρίστες που διανυκτερεύουν δεν χρειάζεται να πληρώσουν, καθώς ο φόρος διανυκτέρευσης έχει ήδη προστεθεί στους λογαριασμούς διαμονής τους. Ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί να δηλώσουν την παρουσία τους για να ζητήσουν απαλλαγή από το τέλος. Ουσιαστικά, όποιος εισέρχεται στην πόλη κατά τις ημερομηνίες που επιβάλλεται το τέλος πρέπει να έχει μαζί του είτε εισιτήριο είτε απαλλαγή. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι κάτοικοι της Βενετίας και όσοι γεννήθηκαν εκεί.

REUTERS/Manuel Silvestri

Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία στην Piazzale Roma, που είναι ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης πριν από την είσοδο στην πόλη των καναλιών. Ο εκπρόσωπος του δημαρχείου της Βενετίας δήλωσε ότι η διαδήλωση κύλησε χωρίς επεισόδια, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι νεότεροι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν ένα φράγμα. Η διαδήλωση διαλύθηκε μετά από λίγα λεπτά.

Μια μικρότερη διαμαρτυρία έλαβε χώρα κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με Βενετσιάνους να έρχονται αντιμέτωποι με τον δήμαρχο που έδινε συνεντεύξεις σε διάφορα τηλεοπτικά συνεργεία.

REUTERS/Manuel Silvestri

Η Elena Gastaldello, πρόεδρος της Arci (ιταλική ψυχαγωγική και πολιτιστική ένωση) του Βένετο, η οποία συμμετείχε στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι το εισιτήριο εισόδου δεν θα ελέγξει τον αριθμό των επισκεπτών. «Το εισιτήριο δεν θα θέσει όρια στην πρόσβαση των τουριστών στη Βενετία, καθώς δεν έχει καθοριστεί μέγιστος αριθμός επισκεπτών, αλλά θα μετατρέψει περαιτέρω την πόλη σε λούνα παρκ», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNN. «Το μέτρο αυτό δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές για την αστική ανάπτυξη, τη συγκράτηση των ενοικίων και την ευκολία εύρεσης κατοικίας. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα».

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του φόρου εισόδου, καθώς μπορεί να πείσει τους ανθρώπους να διανυκτερεύσουν αντί να έρχονται μόνο για την ημέρα. Επειδή οι ημερήσιες πύλες ανοίγουν για το κοινό χωρίς κράτηση στις 4 μ.μ., τα περισσότερα εστιατόρια δεν θα επηρεαστούν από τον περιορισμό.